Време које је прилично топло доноси опасност током лета и јесени  од могућности убода пчела и оса или чак смртоносног стршљена. 

Убот стршљена може бити погубан за људе који су алергични на њега. Свако ко доживи сусрет са стршљеном се уплаши поготова ако се нађе у дому. Једна жена на Твитеру је објавила да је успела да се избори са целим ројем оса.

- На спрату куће имам једну собу коју користим само за одлагање ствари. Хтедох да је очистим генерално. Ако сад нисам умрла, никад нећу - написала је она.

Фото: Профимедиа

 

Испод објаве повела се читава полемика, иако је она успела безбедно да се реши ових напасти, око тога да ли су у питању стршљенови или осе, пише "Курир".

Ово није једини случај у коме се ројеви оса или стршљенова ''увлаче'' у домове људи и праве себи станиште.  

 

 

Пчелар Слађан Симоновић, који се налази на челу "СОС мобилне екипе за спасавање и збрињавање пчела" изјавио је и објаснио за ''Курир'' како треба да се понашамо и шта да предузмемо уколико насе нападне неки од инсеката. 

- Кога нападне пчела, оса или стршљен, или пак цео рој, треба да стане мирно и покрије лице. Препоручљиво је и да легне на земљу и такође лице држи покривено, јер инсект неће да иде тако ниско да би уједао.

Докторка Радмила Шехић рекла је да уједи могу бити опасни ако вас оса или стршљен уједе за лице, у пределу очију, усана или језика, као и врата, и да за алергичне један убод може бити кобан.

Фото: Профимедиа

 

- Особе које су алергичне већ знају да одмах по уједу морају да попију антихистаминик, да ставе кортикоидну маст на место уједа и да похитају лекару по антишок терапију, јер су некад у питању минути како би се спасао живот, јер ујед инсекта посебно у пределу главе запушава дисајне органе као да их је неко стегнуо песницом. Особа може да доживи анафилактички шок и живот јој је угрожен. Страх овде може да буде користан пошто се додатно лучи адреналин, који делује добро у тим тренуцима јер је свакако први лек у антишок терапији коју такав пацијент прима.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".