Ипак, иако се чешће боре на страни Русије, нису сви Чечени присталице режима из Москве. Чак напротив, има и оних који су на супротној страни и ратују за Украјину, пише Вашингтон пост. 

Како се наводи, рат у Украјини поделио је овај народ. 

- Мало нас је, моји људи су исељени и истребљени - рекао је чеченски комадант кодног имена Махно који предводи извиђачки вод који чини део украјинске обавештајне службе. 

Фото: Профимедиа

 

- Руси уништавају наше становништво. Како да се не боримо против њих? - рекао је Махно, пише Вашингтон пост. 

У оквиру руских снага налази се контигент војника познат као "Кадировци", назван по бившем чеченском лидеру Ахмаду Кадирову, који је променио страну и придружио се Русији у Другом чеченском рату 1999-2000. године.

Са друге стране, пише Вашингтон пост, у украјинској војсци постоји одређен број Чечена који верују да је борба против Русије - заустављење империјалних циљава Кремља - почела са њиховом домовином.

Како тврди, Махно не оклева да убија Кадировце, чак иако су Чечени, пише америчкиј медиј.

Фото: Профимедиа

 

- Први су почели да убијају нас. Они су сада само руски војници. Нема разлике. Они немају никакве везе са нама - рекао је он.

Мага (29), добровољац у Украјини, био је дечак током Другог чеченског рата. Једно од првих сећања му је скривање у подруму са породицом. Тражио је да га представе по надимку јер има породицу у Чеченији и плаши се одмазде против њих.

Магина мржња према Русији живи у породици, тврди он . Његов отац се борио против Русије у два рата за независност Чеченије који су опустошили републику.

Руски ваздушни напади на Грозин пре скоро четврт века оставили овај су град у рушевинама, преноси Вашингтон пост. Уједињене нације су га тада назвале "најразрушенијим градом на Земљи".

Москва је поново успоставила директну власт над Чеченијом 2000. године, али Махно и његови истомишљеници се нису предали. Како каже, годинама су водили побуњеничке операције против проруских чеченских снага

Махно је у Украјину дошао када је сукоб на истоку почео, још 2014, а пуноправни члан украјинских снага постао је четири године касније.

За њега, такозвана специјална руска операција у Украјини, прилика је да настави борбу свог оца. Придружио се добровољачком батаљону који није имао чак ни панцире и шлемове.

- Не разумем ко је подигао момке у Чеченији да сада могу да кажу: 'Ми смо Путинова пешадија' - рекао је Мага и додао:

Фото: Танјуг АП

 

- Како си могао то да урадиш? Како си могао да мрзиш свој народ?

Како тврди, Кадиров је покушао да изгради култ личности. Има преко 2.5 милиона пратилаца на свом Телеграму, где објављује коментаре у којима рат у Украјини назива „светим ратом“. Недавно је објавио лажни видео о „предаји“ украјинског председника Володимира Зеленског, приказујући га као кокаинског зависника који је признао да је глуп и који моли Кадирова за милост.

Тај видео можете погледати на овом линку

Постоје одређени подаци који истичу да се два чеченска батаљона боре на страни Украјине. То су батаљон Шеик Менсур и батаљон Џохар Дудајев - названи по легендарним чечениским лидерима који су предводили Чечене у рату против Русије.

 

 

Више о Џохару Дудајеву можете прочитати на овом линку.

Фото: Јутјуб принткстин/AP Archive

 

У фебруару је вођа батаљона Џохар Дудајев, Адам Осмајев објавио снимак у којем истиче да се он и његови борци придружују борби против Русије, позивајући Украјинце да не мисле о борцима Кадирова као о Чеченима.

- Прави Чечени стоје уз вас, крваре са вама као и протеклих осам година - рекао је он. Русије је 2012. године, оптужила Осмајева да је планирао да убије руског председника Владимира Путина.

Иначе, на Осмајева је покушан атентат 2017. године у близини Кијева. Том приликом, рањен је у ногу, док је његова жена Амина Окујева убијена. 

Окујева је имала статус хероја у Украјини јер се борила против проруских сепаратиста. 

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Кадировци - чеченски борци верни Русији

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".