Саобраћајни прекршају постају све учесталији, пре свега због неопрезности и бахаћења појединих возача, међутим, могу се јавити и случајеви несвесно начињеног прекршаја, када возачи нису сигурни како морају поступити.

На друштвеним мрежама кружи слика саобраћајне симулације која доводи у забуну и искусне возаче, а судећи по коментарима, мишељења о правилном поступку у датој ситуацији изразито су подељена, изазивајући на тај начин праву расправу.

Два возила налазе се на раскрсници на којој постоје семафори и саобраћајни знаци. Поставља се питање, ко има првенство пролаза - аутобус који скреће улево или аутомобил који иде право?

Фото: Принтскрин/Друштвене мреже

 

Хијерархија саобраћајних правила утврђена је на следећи начин: саобраћајац, возила хитних служби, семафор, саобраћајни знаци и општа правила о саобраћају (нпр. правило десне стране).

- На слици, видимо да је зелено светло упаљено за оба возила. Са стране аутомобила, видимо обрнути троугао који означава да аутомобил нема првенство пролаза, док је испред аутобуса, наопако окренут ка нама, ромбоидни знак који може предствљати само знак за предност у пролазу. Да ствар буде јаснија, испред аутомобила је знак који показује која трака има предност (четврасти знак испод обрнутох троугла). Међутим, сви знаци су мање важни уколико је упаљен семафор, који има већу важност - објаснио је инструктор ауто-школе за Мондо.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".