Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас поводом ширења новог соја короне Кентаур, односно БА 2.75 који је, како је рекао у Европу стигао преко Немачке и Велике Британије, али да је у Србији и даље доминантан БА 5 сој омикрон.

Он је гостујући на РТС рекао да број заражених није алармантан, али да је неопходна опрезност и озбиљност када је реч о превентивним мерама и скренуо пажњу да су и даље најугроженији људи са нарушеним имунитетом, старе особе и хронични болесници, а да клиничка слика код млађих и здравих особа које се зараже, није тешка, да су тегобе благе, или чак потпуно изостају.

Тиодоровић је казао да по подацима које добијају свако вече, број оболелих и хоспитализованих јесте порастао, али да још увек није забрињавајућ и упозорио да се предвиђа пораст броја позитивиних случајева већ крајем јула и почетком августа, који би могао да достигне и до 2000 позитивно тестираних дневно, и да је то, како је казао "плато" односно број на коме би требало и да се задржи.

- У наредном периоду ћемо сигурно имати једну промену и сигурно повећање броја хоспитализованих који је за сада на једном мирном нивоу, 184 или 200. Мислим да је тај број далеко од неког веома забрињавајућег броја - рекао је Тиодоровић за РТС.

Фото: П. Милошевић

 

 

Он је казао да нико не може да у потпуности гарантује ефикасност вакцина када су у питању нови сојеви, али да највећи део великих лабораторијских система потврђује да постоји један одређени ниво заштите. Додао је да се то посебно односи на угрожене групе, оне које су, како каже наведене и као приоритетне за вакцинацију.

- Нико не каже и не потврђује, али највећи део великих лабораторијских и система који имају ресурсе да могу то све да прате говори да ипак ма један одређени ниво заштите посебно оних који би спадали у приоритете за вакцинацију, и даље је неопходна, посебно најосетљивијим групама - рекао је Тиодоровић.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

 

 

Тиодоровић истиче да они који су примили три дозе вакцине, уколико је прошло пет месеци могу, и како каже препоручује, да приме четврту бустер дозу, а уколико имају било каквих недоумица да се консултују са изабраним лекаром.

Он је закључио да нас на лето оцекује пораст броја оболелих, али да ће јесен бити изузетно важна када је у питању примена превентивних мера, посебно крај септембра и почетак октобра. Нагласио је да је то период када ћемо имати повратак деце у школу, људи на посао, уопште веће кретање и присуство људи у затвореном простору.

- Будимо одговорни, пре свега упућујем позив и молбу онима који су иначе здрави да размисле не само о себи већ о декама, бакама, родитељима старијим од 60 година, људима који су са коморбидитетом, да пазе да се придрзавају мера да их не заразе. Такође ко је вакцинисан проћи ће без тегоба, ко није вероватно неће нажалост. Позивам све да се вакцинишу - рекао је Тиодоровић за РТС.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".