Никола Тесла, један од највећих светских научника, преминуо је 1943. године у 87. години живота, у хотелском апартману 3327 на 33. спрату Њујоркер хотела. Званично је забележено да је умро од срчане тромбозе, 7. јануара 1943. године у 22 часа и 30 минута.

Иако је иза себе оставио стотине проаналазака и патената који су му донели славу, умро је сиромашан и у дуговима.

Фото: Архив Новости

 

- Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће - рекао је градоначелник Њујорка Фјорел Хенри Лагвардија.

Сахрана светски признатог научника обављена је 12. јануара у Цркви светог Јована Богослова на Менхетну у Њујорку. После службе обављена је кремација. Сахрани је присуствовало око 2000 људи, међу којима је било државника, јавних личности, нобеловаца, али и обичних грађана који су се дивили човеку чији су им проналасци олакшали живот.

Комеморацију је преносио Радио Њујорк, а ово је била главна вест у свим њујоршким новинама.

На сахрани је свирао Теслин пријатељ виолиниста Златко Балоковић, по Теслиној жељи, извео је прво Шубертову композицију "Аве Марија", а онда и песму "Тамо далеко".

Врховни суд САД 1943. признао је Николи Тесли право на патент радија. Сву имовину чувеног научника заплениле су америчке тајне службе као строго поверљива документа.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".