Бисер црногорског приморја и место на којем Срби радо летују, Аду Бојану, неуморно "гута" море. Зато се у години када ово речно острво обележава пола века постојања као туристички центар, траже решења која би зауставила ерозију.

Све је почело пре двадесетак година - дејством природних фактора, климатских промена, подизањем нивоа мора али и недостатком седимента који би сачувао обале речног острва, јер су на притоци Бојане, на Дриму, подигнуте хидроцентрале, чије бране зауствљају песак и шљунак који су раније стизали са реком и градили острво на ушћу Бојане у море, пише "РТС".

До прошле године вода је прогутала тло које би могло да заузме 60 просечних фудбалских стадиона, а одмаралиште је остало без 15 апартмана и два ресторана "Улцињска ривијера".

- У задње две године смо, уз помоћ неких стручњака из Италије и неких наших, успели да направимо такозвану вештачку дину испред наших објеката које била висине неких два метра и прошле године она је дала добре резултате - рекао је Бојан Ђаконовић, директор ХТП.

Фото: Д.Миловановић

 

- Постоје неке краткорочне мере, а свакако би дугорочне мере биле, пре свега, да се види да ли се може, на неки начин повратити тај песак који је пре прирањивао Аду Бојану, кроз Бојану. Треба рећи, да је позитивна ствар што Ада није урбанизована, у смислу да има доста простора, тако да се може говорити о том одрживом туризму - истакла је Ивана Стојановић из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе.

Док се решења траже, не заборавља се и неопходност заштите природе, јер је Ада станиште и биљних и животињских врста које су јединствене у Европи.

Предање настанак Аде Бојане смешта у 17. или 19. век, када се овде, после једне олује насукао једрењак "Мерито". Годинама се потом, на олупину брода таложио речни нанос, временом је настао спруд, а потом и ада. Тако се између два тока Бојане, која се рачва до свог ушћа у море, угнездило острво и постало јединствени туристички центар.

Фото: Д.Миловановић

 

- Ада је омиљена дестинација за туристе из Србије, поготово из Београда и Новог Сада. Прошле године, када смо били под тим корона мерама и могу рећи, да није било туриста из Србије, да би сезона била веома упитна и да је њихов удео био, готово половина свих гостију који су дошли - истакао је Бојан Ђаконовић, директор ХТП.

Тај тренд се кажу наставља, а да би се капацитети очували, граде се нови бунгалови у залеђу- грађевине повлаче пред силом Јадрана, и уређују преостале плаже. И мада је све теже сачувати Аду, једно је сигурно - сачувана је заувек у филму који је ушао у све анале наше кинематографије.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".