Десетине кинеских градова пеку се на високим температурама, а топлотни таласи топе кровове зграда и путева, док је спарно време натерало људе у подземна склоништа.

До 11 сати у уторак 68 градова - укључујући Шангај и оближњи Нањинг - издало је црвено упозорење, највише у систему упозорења на топлотне таласе, предвиђајући температуре веће од 40 степени током следећа 24 сата.

Шангај, који се још увијек бори са спорадичним жариштима цовида-19, упозорио је својих 25 милиона становника да се припреме за вруће време овог викенда. Од почетка вођења евиденције 1873. године Шангај је имао само 15 дана са температурама изнад 40 степени.

У граду у јужној покрајини Јиангxи део пута се због врућине наборао и подигао најмање 15 центиметара, показала је државна телевизија. Нањинг, један од три кинеска паклена града озлоглашена по врућим летима, од недеље је за становнике отворио подземна склоништа за ваздушне нападе. Ратни бункери опремљени су WиФи-јем, књигама, водом, чак микоталасним рернама. Град је у уторак издао црвени аларм.

У Чонгкинг, другом "пакленом граду", кров једног музеја буквално се отопио, а традиционални кинески црепови пуцали су падајући док је топлина отапала катран који их је држао на крову. Град је у понедељак објавио црвени аларм. Чонгкинг је распоредио камионе за прскање воде како би расхладио путеве.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".