Ахметов је синоћ у изјави Ројтерсу навео да ће Украјинска медијска група предати дозволе за своје телевизијске канале и штампане медије држави, као и да обуставља рад онлајн медија.

- Невољно сам донео одлуку да моја инвестициона компанија СЦМ изађе из медијског бизниса - рекао је Ахметов наводећи поменути закон као разлог.

- Као највећи приватни инвеститор у украјинској привреди увек сам говорио да никад нисам био, нити ћу бити олигарх - навео је он.

Ахметов је објаснио да његова компанија није успела да прода медије по тржишним условима због рата у Украјини и шестомесечног рока који је предвиђао закон о "сузбијању опасности за националну безбедност услед превеликог утјецаја олигарха" који је донет у септембру.

Саветник украјинског председника Михајло Подољак је оценио да закон представља "нову страницу у односима државе и бизниса" и поздравио одлуку Ахметова као добар пример.

Ројтерс подсећа да су у месецима уочи руске инвазије телевизијски канали Ахметова били све критичнији према председнику Володимиру Зеленском као и да је бизнисмен долазио у сукоб са владом због предложених закона.

Зеленски је у новембру тврдио и да Москва планира да увуче Ахметова у покушај пуча против њега, што је он одбацио наводећи да је "шокиран ширењем таквих лажи".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".