Употреба нуклеарног оружја се све чешће помиње као могућа након руског напада на Украјину. Чак су и званичници Русије неколико пута говорили о томе, али увек наглашавајући да би оно било употребљено ако буде претила опасност за опстанак Русије.

Група научника из Луизијане представила је ток катастрофалних дешавања који би могли да задесе Земљу након могућег нукеларног сукоба.

Нуклерана катастрофа би иза себе оставила "мало ледено доба", закључак је ове групе стручњака.

Фото:Јутјуб принтскрин/Tech Insider

 

Ствар је у томе што би многобројни пожари довели до стварања велике количине чађи и дима који би ослобађањем у атмосферу потпуно заклонити Сунце. На тај начин температура ваздуха би већ у првом месецу пала испод оних које су забележене приликом последњег леденог доба, што би битно и брзо утицало на температуру воде у океанима.

Пад температуре би довео до ширења морског леда, чиме би многе ллуке биле блокиране. Пловидбе широм целе северне хемисфере би биле отежане, што би довело до ситуације да многе испоруке хране буду успорене или потпуно обустављене.

Научници истичу да би нукеларни сукоб довео до потпуног планетарног хаоса.

Опадање количине светлости и температуре довело би и до угинућа многих морских алги, што би утицало на читав екосистем. Због несташице хране у океанима риболов би био доведен у питање.

Океанима ће бити потребне стотине година како би се опоравили, док ће промене у арктичком морском леду трајати хиљадама година, наводе научници.

Нуклеарно оружје употребљено је два пута у историји, на крају Другог светског рата, када су САД атомским оружјем бомбардовале јапанске градове Хирошиму и Нагашаки.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".