Главе му је дошло то што је, у борби за превласт на шведским улицама, ушао у сукоб са Драганом Јоксовићем Јоксом, иначе кумом и најбољим пријатељем Жељка Ражнатовића Аркана, па чак и наручио његову ликвидацију. 

Двадесетогодишњи Финац Јан Ранинен, унајмљени наркоман, убио је и "оверио" је Јоксу с два метка у главу 4. фебруара 1998. године у фоајеу стокхолмског хиподрома Солвала. Јоксовић је, како тврде они који су га познавали, био највећи ауторитет скандинавског подземља.

Смрт нераздвојног друга уздрмала је иначе мирног Ражнатовића. Људи кажу да Аркан никада није пустио сузу у животу, све док није сахранио свог пријатеља и кума. Управо Јоксо је, тврде упућени, више пута током седамдесетих помогао Ражнатовићу да побегне из западноевропских затвора, а важио је и за Аркановог човека од поверења.

Јоксо је радио углавном као обезбеђење важним људима и познатим личностима. Брзо је направио добре везе и развио посао у подземљу. У то време отета је шведска принцеза, а краљ Густав се обратио Јоксу да му помогне знајући за његове везе на асфалту. Јоксо је брзо успео да пронађе и врати краљу његову ћерку без иједне огреботине.

Тада почиње његов вртоглави успех у Шведској. Звали су га Велики Јоксо или Јоксо Див. Колико је био популаран говори податак да се чак појављује у споту за шведску песму Евровизије ’86. О њему је тамо снимљен и документарац под називом "Прича о Јоксу".

Демантовао спекулације

После Јоксовог убиства, западни медији одмах су почели да плету мрежу најневероватнијих спекулација. Париски "Монд" писао је 24. фебруара да је Аркан у Шведску послао четворицу плаћених убица да намире рачуне с наручиоцима убиства. Жељко Ражнатовић Аркан, међутим, све те тврдње енергично је демантовао. У интервјуу шведском "Експресену" рекао је дословце:

- Шведска полиција прича којешта, то су најобичније глупости!

Аркан је шведским новинарима објашњавао како је Јоксо био "сјајан момак", а одбацујући све оптужбе о шверцу цигарета и криминалном бекграунду говорио је:

- Па, ја мрзим цигарете и алкохол! И Јоксо их није подносио!

Инспектор Интерпола Кенет Виман пратио је Јокса, иначе два метра високог Црногорца равно 12 година:

- Било је готово немогуће прикупити доказе против њега. Свим сведоцима језик се везивао у чвор на сам спомен Јоксовог имена. Сви су страховали од жестоких метода које је примењивао. Сви су га се плашили као самог ђавола - причао је Виман шведским таблоидима.

Финац Јан Ранинен, који је убио Јокса, а касније био и осуђен, објавио је књигу у којој је испричао детаље о тој егзекуцији и како га је управо Драган Ковач Кова, некадашњи Јоксов пријатељ, убедио да треба да га убије.

- Ковач је био супер момак, упознали смо се раније у затвору, а он ме је једног дана питао да ли сам спреман да убијем Јокса, који је био врло познат у Шведској. У почетку нисам могао да верујем да то тражи од мене, али сам осетио да би то за мене била велика одскочна даска у свету криминала. У почетку сам се ломио да ли да прихватим или да пустим брата да он изврши убиство. Ипак, схватио сам да ћу тим убиством прескочити много степеница у свету подземља и прихватио сам. Кад сам испалио први хитац, чинило се као да није ни додирнуо Јокса, а други га је већ дотукао. После тога је пао и лежао је у локви крви - пише Јан Ранинен. 

Помирење на хлебу и соли

А како је избио рат између Јокса и Кове испричао је Витомир Марић, иначе бивши боксер и "жестоки момак". Јоксо је, како тврди, желео да изгради строгу хијерархију у Шведској какву је његов кум Аркан имао у Србији, покушао је да направи своју војску. Кад је једном требало да се реши сукоб са неким Арапином и Јоксо је рекао Кови да оде и среди то, а овај му је рекао "Хајмо заједно". Јоксо, који је био огроман човек, потценио је ситнијег Кову и рекао: "Где си ти видео да генерал иде у бој?"

Такав став му је Кова смртно замерио, тако да не би дошло до рата на улицама Стокхолма, морао је чак да се укључи владика који их је у цркви на хлебу и соли помирио.

Поново су, међутим, дошли у сукоб када је Кова отео шлепер цигарета вредан милион марака. Испоставило се да је то Шљукино, који је био повезан са Бомбоном и Арканом, који су преко Јокса тражили да се то врати. Након тога, како је објаснио Марић, Кова се призвао памети и закључио да није ок што је то урадио, јер он није разбојник и исплатио дуг, али се замерио са Јоксом и рекао да више неће сарађивати заједно, јер је стао на супротну страну.

Уследило је убиство Јоксовића, а само пет месеци касније и Ковача. Кова је раније преживео атентат када је на њега Зоран Ускоковић Сколе пуцао из "калашњикова". После неуспешног атентата, страхујући од освете, Сколе је напустио Шведску и вратио се у Србију. Аркан је убијен 15. јануара 2000. године, а као организатор убиства означен је Сколе, коме је Аркан наводно дуговао новац од трансфера фудбалера Николе Лазетића.

(24седам)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".