Високи комесаријат УН за људска права у новом извештају о нападу на старачким дом у Луганској области, изразио је забринутост због могућег коришћења људи као "живог штита", уз закључак да украјинске оружане снаге сносе велики, а можда и подједнак део кривице као и проруске снаге.


До напада на старачки дом дошло је две недеље након почетка рата у Украјини.

Украјинске власти раније су оптужиле руске снаге да су одговорне за убиство више од 50 цивила у, како су навеле, "бруталном и неиспровоцираном нападу" у старачком дому у селу Стара Краснијанка, које је удаљено око 580 километара југоисточно од Кијева.

Фото: Принтскрин

 


Међутим, како наводи АП, неколико дана пре напада, украјински војници заузели су положаје у старачком дому, чиме је сама зграда старачког дома постала мета.

УН у извештају указује да тачан прој убијених није познат, а да су најмање 22 особе, од 71 пацијента, преживеле напад, преноси АП.

У извештају се не закључује да је било која страна починила ратне злочине, али се изражава забринутост због могућег коришћења људи у старачком дому као "живог штита" како би се спречиле војне операције у одређеним областима.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".