Руском инвазијом на Украјину битно су измењене глобалне околности, с погубним последицама не само за Украјину, већ и за све нас у Европи, рекао је у суботу хрватски премијер Андреј Пленковић отварајући међународну конференцију Дубровник Форум.

На 15. издању међународног Дубровник Форума учествује 40-ак министара, помоћника министара, државних службеника углавном из земаља јужне, југоисточне и средње Европе, али и представници неких европских институција, међународних организација те пословног сектора.

- Рат који је покренула Русија има погубне последице не само за Украјину, већ и за све нас у Европи (...). Ово су врло несретне околности за господарство, енергетику и кризу с храном која је у пуном замаху - рекао је Пленковић.

- Велики раст цена енергената ставио нас је у положај кад морамо деловати заједнички и интервенисати национално како би наше индустрије имале довољно извора енергије те како би домаћинства могла спојити крај с крајем - додао је.

Рекао је како је хрватска Влада стога донела пакет у вредности од пет милијарди куна како би помогла домаћинствима те малим и средњим подузећима.

- Подржали смо Украјину политички, дипломатски, економски, финансијски и војно и тако ћемо чинити и даље с нашим партнерима и савезницима на Западу, а такође смо пружили уточиште за више од 20.000 украјинских избеглица - рекао је Пленковић.

Фото: Профимедиа

 

- Наша политичка потпора, коју смо показали давањем тој земљи статус кандидата за ЕУ, на Европском већу пре две недеље, била је круна наших напора заједно с нашим пријатељима, према Украјини - истакао је.

Мере које су предузете према Русији су, како је рекао, биле "брзе, јаке и ригорозне", истичући важност међународног права.

- Међународни поредак заснован на владавини права је важан. Ово је у суштини сукоб између демократија и ауторитарних режима и морамо знати да је то кључ онога чему тренутно сведочимо -  рекао је Пленковић.

По њему, више је фактора који упућују зашто је Русија напала Украјину у тачно одређеном тренутку.

- Морамо рећи да повлачење из Авганистана није било најдостојанственије. У очима оних који прате игре моћи на међународном нивоу то је, без сваке сумње, био знак слабости - рекао је Пленковић.

Такође, наставио је, политичке турбуленције и приоритети међу великим силама били су усмерени на друга питања.

- САД је био више усредоточен на односе с Кином, а у Немачкој смо сведочили крају ере канцеларке Ангеле Меркел и формирању нове коалицијске владе, док је Велика Британија изласком из ЕУ-а променила свој међународни положај - рекао је Пленковић, подсетивши да се поновио исти сценарио као с инвазијом на Грузију 2008. у време око Летњих олимпијских игара у Пекингу.

фото: Принтскрин/Јутјуб/ CROPIX

 

- Инвазија на Украјину десила се опет у време Олимпијских игара у Пекингу, овај пут зимских - додао је.

Упозорио је да због рата у Украјини већ сведочимо несташици хране у Африци, што ће довести до даљег слабљења и дестабилизације рањивих држава.

- Последице ће бити сиромаштво и глад те нови валови миграција од којих ће многи водити према Европској унији -  рекао је хрватски премијер.

(Јутарњи лист)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".