У тиранским владама, где су подметање и мито и познавање праве особе и намештање система начин живота, иновације не расту. Страх је оперативна емоција, а самозаштита је главни циљ. Тешко је иновирати са пиштољем на слепочници.

У Америци, међутим, слобода звони. Људи поштују закон јер је дама слобода слепа и сви се пред њом третирају исто. Грађани ризикују својим новцем јер знају да ће, ако напорно раде и производе бољи и јефтинији, победити конкуренцију фер и поштено. Животи се мењају са овим ризицима: климатизација, аутомобили, авиони, тренутне информације и комуникација, катетеризација срца, роботска хирургија, друга кожа. Иновације су бескрајне, пише Мелиса Мекензи за Америкен Спектејтор.

Фото: Профимедиа

 

Неко мора да брани те ствари. Неко мора да стоји у процепу. Амерички грађани морају веровати у светост наше Републике. Морају да верују да је вредна борбе и смрти за њу. Они морају веровати да је стављање своје деце у опасност племенито и достојно.

Двадесет три одсто мање младића и девојака, али посебно мушкараца, жели да крене тим путим. Постоје теорије о томе зашто. Млади људи постају мекши. Буцмасти играчи видео игара не могу да се квалификују. Идеја самопожртвовања је старомодна и више се не усађују племените врлине попут самопожртвовања, личног побољшања и храбрости. Војска се буди, а младићи не желе да им команданти носе кармин и обучени у шубару. Срамота.

Војска се пробудила. Америчка омладина је лења, дебела и глупа, тако да се мало њих квалификује. Пандемија је одбацила запошљавање. Све је то тачно, а ипак нису главни разлози због којих војска пропада. Прави разлог зашто регрутација не успева је практичнији: Бајденов понижавајући неуспех у Авганистану запрепастио је земљу. Штавише, владајућа класа је покварила појам истине и правде и амерички начин. Заједно, ови неуспеси су отуђили огроман проценат нације. Заједно су обесхрабрили младе људе да се придруже.

Ко жели Џоа Бајдена за свог главног команданта? Ко овом председнику може да повери свог сина или ћерке? Ко гледа на двостепени правосудни систем и верује да га вреди бранити? Председник Бајден је извукао Америку из Авганистана и тиме понизио Америку и дестабилизовао односе широм света. Лидери попут председника Владимира Путина имају крајњи презир према председнику Бајдену, а зашто не? Лидери на Блиском истоку одбијају његове захтеве, потпуно знајући да нико не поштује Бајдена, његове лакеје или вођство у Демократској странци. Џон Кери хара широм света говорећи безвезе о клими, док светска економија посустаје и глад је иза угла. Стејт департмент је активно спречавао извођење Американаца и њихових савезника из Авганистана. Они се и даље мешају у акције приватних особа које желе да ослободе људе тамо. Ове такозване елите би биле те које би доносиле одлуке о животу и смрти. У Авганистану су њихове одлуке резултирале смрћу.

Фото: Профимедиа

 

Нису само цивилне и изабране елите те које изазивају презир људи. Војни врх је нефункционалан хаос. Ко жели да одговара политичким идеолозима обученим у војну униформу, штикле и маскару? Ко жели вођу попут генерала Марка Милија, који је ишао иза леђа бившег врховног команданта и руководио неуспехом за неуспехом? Све је то срамотно. Све то није само неамеричко, већ је антиамеричко, а корупција долази директно са врха.

Млади људи можда не знају све ситнице, али знају када их воде губитници. Американци не воле губитке. Они свакако не воле да остављају милијарде у опреми америчких пореских обвезника за отрцане борце са старим мускетама и Тојотиним пик-ап камионима.

Постоји бесмисленост америчких спољнополитичких избора током година, а то је кулминирало у Авганистану. Сада Америка шаље новац који нема у Украјину, да води рат који не жели да добије са Русијом. Ово је опасан проки рат, а америчке елите изгледају једнако збуњене импликацијама овог рата као и пре годину дана у вези са инфлацијом. Надолазећа глад широм света такође ће бити шок.

Жртве које је Америка тражила од својих младића и девојака нису теоријске. У Авганистану су храбри, бистри, идеалистички млади људи умрли због равнодушности и неспособности Џоа Бајдена.

Моја деца су војног узраста. Један њихов пријатељ иде на Вест Поинт, један на Поморску академију, један на Ваздухопловну академију. Један је већ послат у иностранство. Ови млади људи су бриљантни. Могли би да оду у приватни сектор и брзо се попну на корпоративној лествици. Али не – они воле Америку и желе да направе разлику.

Џо Бајден их не заслужује. Војни команданти који тренутно воде ствари су мањи од њих. Питамо се да ли наши сународници уопште знају какву жртву се подносе у њихово име.

Америци је потребан препород. Садашње руководство, како цивилно тако и војно, треба одбацити. Ови лидери доносе срамоту на своје положаје и на нашу нацију.

Ако је регрутација у америчкој војсци смањена, то је зато што, иако су можда идеалисти, млади људи нису глупи. Земља треба да поврати своје идеале, а када то учини, избациц́е ове шакале са функције. А ново цивилно руководство ће избацити стару војну месинг.

Америка заслужује боље од онога што је приморана да трпи. Поправите трулеж на врху и одједном ће проблеми са војним ангажовањем нестати. Млади људи су и даље спремни да се боре и гину за америчке идеале. Проблем је у томе што га америчко руководство нема.-  наводи Мелиса Мекензи за Америкен Спектејтор.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".