Мушкарац од око 30 година, наш држављанин који живи и ради у Немачкој, половином јуна дошао је у Србију и управо из земље у којој је гастарбајтер донео и ову заразну болест. Тиме се и Србија, после бројних европских земаља, суочила с новом почашћу - мајмунским богињама.

Одмах по избијању симптома, а имао је и красте по телу карактеристичне за ову болест, која изгледом највише подсећа на искорењене велике богиње, јавио се лeкару и смештен је на Инфективну клинику у Београду.

Фото: АП/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

 

- Он је одмах знао како и где се заразио. А и одмах је изолован у клиници, добио је одговарајућу терапију и пре неких недељу дана, после неке две недеље проведене на Инфективној, отпуштен је с болничког лечења. Пацијент је напустио Инфективну потпуно стабилан, излечен и није било потребе за било каквом додатном, кућном изолацијом. Слободан је да иде где хоће, а то значи да може и да се врати у Немачку - каже наш извор.

Овај момак је уједно био и први и за сада једини случај мајмунских богиња на Инфективној клиници у Београду.

Фото: Д. Миловановић/Профимедиа

 

Подсетимо, Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је у петак 17. јуна да је у Србији регистрован први импортован потврђен случај оболевања од мајмунских богиња. Случај је, како је тада навео Батут, дијагностички препознат и терапијски збринут, а радило се на утврђивању његових контаката.

А уситину, тај момак је три дана пре него што је "Батут" саопштио ову вест, у вечерњим сатима примљен на Инфективну клинику са свим симптомима ове болести. Потом је и анализом на "Торлаку" и званично потврђено да је реч о мајмунским богињама.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".