У београдском насељу Војвода Влаховић појавиле су се змије. Грађани пријављују да су их видели чак и на својим терасама. Стручњаци кажу да у Србији постоји десет врста змија, али да отровница у градовима нема. Ипак, упозоравају да се у случају уједа треба обратити лекару, јер "бапски рецепти" могу проузроковати још већу штету.

Станарима насеља Војвода Влаховић сваког дана долазе непозвани гости. Тихи су, често неприметни и пењу се на терасу. Станари већ неколико дана не отварају прозоре.

Фото: М. Анђела

 

- Змије су се појавиле пре десет дана и нема правила када се појављују, да ли је у 7 ујутру или 10 увече, непријатна је ситуација. Сви прозори су спуштени, људи се плаше да изађу - каже станарка Бојана Костић.

Поред зграде – шибље, висока трава и растиње. Месецима нико није косио, а парцела припада приватном лицу, тврде станари. Из Општине Звездара, РТС није добио никакав одговор.

У градовима нема отровница, кажу стручњаци

У Србији постоји десет врста змија, а отровница у градовима нема.

- У Србији, осим поскока и шарке, не постоје друге отровнице, тако су све оне које налазимо око кућа, поготово овде у Београду, неотровнице, значи или је лажна шарка, или је смукуља - објашњава биолог Кристијан Овари.

Фото: Јутјуб принтскрин/Django Egzotik

 

Зоохигијена Ветерине Београд није одговорила на питање колико имају пријава и да ли су стизале и из овог насеља.

Змијама погодују врућине, гладније су и има их више

У архивима Београдске хронике су репортаже о змијама у подрумима, креветима, ормарима, на таванима, па чак и у аутомобилу и дечјем кревецу.

- Топлије таласе змије много боље подносе, јер су гмизавци, њима то погодује, јер им телесна температура није стална, зато имају бржи метаболизам, па су гладније, алавије, налазе се више око нас - објашњава Овари.

Не примењивати "бапске рецепте" у случају уједа

Уколико, додаје, дође до уједа, треба се обратити лекару, јер он најбоље зна шта и како радити.

Фото: Јутјуб принтскрин/Django Egzotik

 

- Никакви бапски рецепти. Не треба сисати, сећи, подвезивати и остале ствари, јер могу изазвати више штете - упозорава Овари.

Казна за некога ко убије змију од 14.000 до 100.000 динара

Стручњаци змије сматрају корисним гмизавцима, јер се хране глодарима и инсектима, па их, кажу, не треба убијати.

Постоји и закон који их штити. Казна за некога ко убије змију је од 14.000 до 100.000 динара.

Иако је сусрет са њима изненадан, пракса показује да се ретко завршава нападом змије. Па тако, ако је не дирамо, може једино да нас уплаши.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".