Летња сезона 2022. је званично отворена! Расту температуре, а са њом и наш апетит за летњим "извалама". Догодовштине са тропских путовања увек су неизоставни део сваког искуства, али док чекамо овогодишње испаде, подсетимо се летњег хита 2018. године када је један Србин своје искуство духовито описао на Фејсбуку

Помало разочаран што "голаћи", како их он зове, нису ни приближно онакви каквим их је замишљао: искључиво згодне девојке попут Плејбојевих зечица.

Фото: Профимедиа

 

 

- Јесте ли нудиста или онај други што воли само да погледа? - упитао је Андрија Р, пре него што је започео своју исповест у Фејсбук групи "Ливе фром Грееце".

- Још из тинејџерских и момачких дана, нудизам је за мене представљао тајанствену и узбудљиву категорију. Да ли због удаљености самих плажа, скривеног прилаза или моје бујне маште, мени се у глави стварале свакакве слике. Замишљао сам да су нудистичке плаже пуне младих голих девојака, лепих као из виле Хју Хефнера, ограђене бодљикавом жицом и бркатим чуваром на улазу који лаже "скидај гаће или пуцам" - објашњава Андрија каква су му била предубеђења, признавши да су за њих одговорни лоши амерички филмови.

Никада није сазнао какав угођај пружа нудистичка плажа, јер "нити је нудиста, нити воајер". Међутим, овог лета ипак је постао богатији за то искуство, и то случајно.

- Време садашње. Лето 2018. Острво Наксос. Плажа Плака, огромна, са уређеним и слободним деловима. Још увек ошамућени од дугог пута смештамо се на лежаљке. Мало пливања да осетимо воду и под оним врелим сунцем и ветром који увек дува, падамо у дремеж. Будим се: поред мене лежи го мушкарац, као од мајке рођен. Раскречио ноге, ваљда сунча унутрашњу страну бутина, шта друго? Погледам око себе, све голаћи, и женски и мушки. Ало бре, шта је ово, где је жица, где је бркати чувар, где су зечице? - пише он.

Испоставило се да је у питању нудистичка плажа, да чак постоји и табла која сведочи о томе, али да правила нису строга, те су аутор и његово друштво ушли у "харем, а да их ниједан евнух није зауставио".

- Друштво је мешано: ми "нормални" обучени и они "нормални" голи. Тај микс је веома незгодан. Све време, мозак шаље инструкције, "гледај горе, дигни поглед, гледај их у очи"... Али моје ненудистичко ненавикнуто око одбија команде и по правилу спушта поглед и мери ко са чиме располаже.

Да су му све илузије распршене, потврдио је и описом самих нудиста, за које каже да су махом старији људи, у педесетим и шездесетим годинама, који су "пронашли унутрашњи мир, зен".

- Стопљени с природом уопште не реагују на свет и погледе око њих, мада, морам да приметим, са телима које је земљина тежа одавно савладала, па све што може да виси стварно и виси - искуство је његово.

Фото: Профимедиа

 

 

Помало шокиран, аутор је предложио администраторима групе да направе списак нудистичких плажа у Грчкој, јер "може неком да затреба".

Лепота порока

Објава је изазвала расправу међу заговорницима нудизма и љубитеља одеће, али и једнако смешне коментаре. Да је Андрија исправно проценио нудистичку демографију, потврђује коментар једне чланице групе: "Идуће године крећем. Чекала сам да пређем педесету!", док је друга ближе објаснила нудистичко искуство: "Осећај је... Ослобађајући. Заиста прелеп. Мислим да самопоуздање нема везе са тим, али малограђанско васпитање свакако има."

Неке је објава подсетила на филм "Лепота порока", док су многи низали зашто никада не би могли да буду нудисти. "Или бих ја бленула у некога, или бих имала осећај да баш сви гледају у мене", написала је једна од чланица ове Фејсбук групе, али је друга приметила да су купаћи костими, посебно женски, све оскуднији, те губе смисао, јер су у њима жене скоро па голе.

Још један коментар обазрео се управо на купаће костиме, а његов аутор сматра да је разлог за нудизам то што људи који су опуштени и теже удобности, просто неће да седе у мокрим костимима кад изађу из воде.

Подршка "голаћима"

Једна жена навела је да "потиче из нудистичке породице", односно да је још као дете са родитељима посећивала овакве плаже.

- Престала сам да идем са родитељима кад сам ушла у тинејџерске године. Имала сам своје друштво, а и било ме блам, свега ме било блам, па и тога да су ми родитељи нудисти. Нудизам је стање ума, нема везе са голотињом. Лепо је спојити се са природом - објаснила је она.

Фото: Профимедиа

 

 

И поред оних који нудизам сматрају изопаченим егзибиционизмом, било је коментара подршке: "Ти људи желе да се опусте и уживају, а не да буду атракција и да се осећају лоше зато што људи са супротим виђењима не могу да их схвате", као и да "нису нудисти изложбени експонат и не слузе да их ми гледамо, сунчају се онако како они желе, као што се ми сунчамо обучени". Поменули су и да је нудизам веома уобичајен на свим већим базенима у Европи.

- Верујте, када се први пут окупате голи и нађете на нудистичкој плажи, постане вам безвезе да сте у купаћем - закључила је једна жена.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

ЗЕМУНЦИ ПОЖУРИЛИ ДА СЕ БРЧКАЈУ НА ЛИДУ: Почела сезона на популарној плажи

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".