- Сви чинимо државу и без обзира на то што је држава учинила пуно да обезбеди три ковид болнице, а ту су и здравствени раднци који морају да издрже све то, цех плаћају људи који нису оболели од ковида јер не може да им се пружи све оно што би требало да им се пружи, без обзира на то да ли је реч о малигним обољењима, кардиоваскуларним, плућним, дијабетичарима - рекао је Тиодоровић.


Он је истакао да је с једне стране држава учинила много, што је захтевало да држава буде у економски одрживом стању, али да смо дошли у ситуацију да држава не може да спроведе оштру конторлу кажњавањем оних који не спроводе мере или да убеди и натера људе да се вакцинишу.

Врло важно је и то, како је рекао, да постоји велика злоупотреба у политичке сврхе, уместо да се сви бавимо тиме како да дође до смиривања ситуације, па кад се смири, о томе ће се одлучивати на изборима, демократски.

Фото: Драган Миловановић

 

Према Тиодоровићевим речима, то утиче значајно на постизање национаолног консензуса.

Казао је и да се боји да ће на крају сви рећи да се доктори нису сложили, да су доктори имали различита мишљења и да ће се на њима сломити цела ствар.

Тиодоровић каже да се овде види колико смо изгубили од националних интереса.

- Када се у Шведској и Норвешкој каже да треба извршити вакциницаију то се и уради, код нас сви дискутују, сви се разумеју као у фудбалу како треба да изгледа репрезентација, овде је јасна ситауција, ако је амерички председник Џо Бајден вакцинисан трећом дозом, ако је ЦДЦ рекао да је обавезна вакцинација потреба, ако је Калифорнија од јуче увела вакцинацију деце, ако у Европи имамо ковид пропуснице, шта је то код нас? -  додао је.

Он је изразио уверење да неће бити пооштравања мера у смислу, ограничења, затварања и слично, али и да верује да ће струка морати да се изјасни, а ствар је државе и народа да каже хоће ли то урадити или неће.

- Вештачка је дилема да ли је економија важнија од здравља, важно је и једно и друго - истакао је Тиодоровић.

Говорећи о тренутној ситуацији он је казао да је таква да као да смо у фудбалској утакцимици одлично кренули и одједном стали.

Према његовим речима, пропуштенна је шнаса за мирну јесен.

Тиодоровић је нагласио да је младе људе требало вакцинисати, као што је декан Медиицнског факултета донео одлуку о томе и према његовом мишљењу то је врло исправна одлука, али и да постоје они који мисле да то није у реду, да то није у складу са законом и са Уставом.

Тиодоровић је рекао да је немогуће да за 10-15 дана вакцинишемо 20-25 одсто становиништва и онда дозволимо културне и спортске догађаје, већ ће, вероватно доћи до благог повећања заражених.

- Други сценаио је да ћемо имати природни процес, сви ћемо бити заражени, они који нису стекли имунитет и они који нису вакцинисани, они ће плаћати цех, у болницама је 60 до 65 одсто до узраста од 65 година, а после њих, после су стари јер имају хрончне болести, које им нису омогућиле да створе висок ниво антитела - казао је Тиодоровић.

Он је позвао људе да приме трећу дозу вакцина, а лекар који води одређену болест ће им предложити коју, док ће педијатер предложити шта да приме деца, наводећи да је то за сада Фајзер.

- Моји унуци су вакцинисани, да ли ја делујем као луд, сви су добро, то је најбољи доказ, а то да ли то угрожава моје право на моје тело и мој дух сада није време за дискусију - додао је Тиодоровић.

По броју умрлих највише је старих преко 70 година, јер њихов имунитет није одговорио на одговарајући начин, истакао је Тиодоровић.

На питање о седници Кризног штаба која ће бити одржана следеће недеље, он је рекао да је у јавности створен утисак да она даје алиби једној страни за то што ради, а другој страни је алиби за све критике.

Кризни штаб није свемоћан, он има стручни део који предлаже и мислим да ће доћи до заоштравања мера, али морамо мислити на економију, која ће омогућити да функцинишемо, морамо да проценимо шта је у овом тренутку најважније, нагалсио је Тиодоровић.

Према његовом мишљењу, мора да постоји национаолни консензус, мора да постоји свест шта је приоритет - овог тренутка то је да сачувамо здравље, животе, ако не урадимо вакцинацију и строгу конторлу мера, имаћемо природни процес - сви се заражавају, обољеваће најосетљивији јер ниједна вакцина не штити 100 одсто.

Када је реч о ковид пропусницама, струка их је предложила пре два месеца јер су у свету већ забележени резултати, али дилема је била да ли правници то подржавају са аспекта Устава и закона који штите људске слободе, казао је Тиодоровић

Већина се изјашњава да је то у реду, али постоји опет политиканство, послушаћемо правнике, даћемо пропуснице, међутим, велико је питање ко ће их конторлисати, нагласио је он и додао да не може сваки полицајац да буде уз сваког човека, већ треба да схватимо да је најважнија савест, односно индивидуално понашање.

Тиодоровић је рекао да су млади до 35 година слабо вакцинисани до 32 одсто, али да је по његовом мишљену већи проблем радно активно становништво јер се више крећу, јер раде у производњи, трговини, просвети, здравству.

Али и у појединим деловима здравства имате ситуацију да није ни 40 одсто људи вакцинисано, као и у образовању или код радно активних људи.

- Зато сам и рекао да је то и социјалнии и психолошки проблем - нагласио је он.

- Код вариоле вере људи су сами чекали у редовима да се вакцинишу, данас као да су људи постали егоцентрични, себични, нема емпатије и то ме ужасава - закључио је Тиодоровић.