Научници су открили да наше расположење прати врло предвидљиве дневне обрасце.

Две одвојене студије су на основу више од 800 милиона твитова за четири године открили периоде дана у којима људима расте и опада расположење, на основу речи које су користили у тим твитовима. То се готово скроз поклопило са дневним обрасцима двеју хемикалија у организму: хормона стреса, кортизола, и хормона среће, серотонина.

Фото: Профимедиа

 

Нису ове две супстанце једине које утичу на наше расположење: и ниво шећера у крви, исхрана, опадање и пораст других хормона и хемикалија у организму утичу на наш психолошки унутрашњи сат.

-То је мешавина фактора који раде заједно и тешко их је ‘размрсити', каже Данијел Пинк, који је дневни ритам организма истраживао за писање своје књиге.

-Оно што је сигурно је да наше расположење и когнитивне способности не остају исте током дана. Мењају се на предвидљиве и понекад врло екстремне начине. Постоји право време за све, тврди он.

6 сати

Устаните! Ваше тело већ неколико сати производи кортизол, хормон који вас „покреће“. Ниво овог хормона је највиши 30 минута након устајања и на том нивоу остаје првих сат времена. Устајање рано, чак и када не морате, повезује се са мањим ризиком оболевања од депресије, посебно међу младим женама.

Покушајте да у ово време, када устанете, направите листу. Наш мозак је тада најсвежији и фокусирани смо на личне циљеве, показала је студија Бристол универзитета.

7 сати

Код жена је ниво тестостерона највиши између седам и осам сати ујутру, а и кортизол је висок – што значи да имају доста мотивације и жеље да нешто ураде.

Такође, у ово доба смо мање гладни, судећи према студији Бристол универзитета који је анализирао више од 800 милиона твитова и открио јаку везу између доба дана и позитивних и негативних емоција. Ово је одлично време за суочавање са проблемима.

Покушајте да унесете протеине, семенке и воће, а избегавајте бели хлеб. Уношење само угљених хидрата за доручак веома је лоше за ниво шећера у крви, а самим тим и расположење. Са друге стране, уношење протеина учиниће да дуже будете сити, а тако ће вам и расположење бити стабилније, каже Марион Стјуарт, експерт за женске хормоне.

8 сати

Ако сте устали добро расположени, врло је вероватно да ће се то у овом тренутку променити: студије су показале да у осам сати ујутру осећамо највећи умор и тугу.

Покушајте да око осам сати изађете напоље и шетате пола сата, како бисте избацили ту негативност из себе. Потребно вам је око пола сата дневног светла ујутру да бисте регулисали унутрашњи сат: дневна светлост обавештава мозак да престане да производи хормон мелатонин који нас успављује.

Само 20 минута умереног вежбања може да утиче на ваше расположење у наредних 12 сати.

9 сати

Позитивне емоције су у порасту. „Било каква јутарња ошамућеност до сада би требало да је нестала, јер је кортизол ‘извео своју магију’, а и дан је тек почео тако да је мозак одморан“, каже Пинк. Ниво серотонина је такође у порасту до 11 сати ујутру.

„Нешто се дефинитивно дешава ујутру око девет сати и позитивне емоције постају доминантне“, каже др Фабон Џоганг, који је радио на „Бристоловој“ студији.

Покушајте да одложите своју прву кафу до сада. Не треба вам кофеин чим отворите очи јер је ниво хормона стреса, кортизола, висок када се пробудите. Ако кафу попијете касније, у ово доба, на пример, више ћете осетити добре ефекте кофеина.

10 сати

Истраживање је показало да су у ово доба дана људи најмање људи, те имају највеће шансе да тада буду добро расположени.

Уколико имате неки проблем који не можете сами да превазиђете и одлучили сте да потражите стручну помоћ, најбољи ефекат ће дати сеансе са стручњаком баш у ово доба, судећи према истраживању. Ниво кортизола у вашем систему помаже да контролишете своје страхове, док је мозак свеж и спреман да се фокусира, да научи нешто ново.

11 сати

У ово доба дана, мозак је на врхунцу својих аналитичких способности, тако да ћете до поднева бити најпродуктивнији. Позитивне емоције су и даље у порасту и ускоро ће достићи врхунац.

Ако сте под стресом, покушајте да урадите неколико вежби дисања. Удахните дубоко, направите паузу, затим лагано избаците ваздух док бројите до пет. Поступак поновите четири пута.

12 сати

Подне је период када најбоље реагујемо најбоље на позитивне емоције и генерално се добро осећамо, срећни смо.

Истраживања показују да смо у ово доба веома конструктивни, док смо поподне више свађалачки настројени. Зато је подне сјајно време да обавите неке важне телефонске позиве или да питате за повишицу на послу.

13 часова

Како подне одмиче, наше расположење полако опада. Али, у ово доба, један сат после поднева, најљубазнији смо и најосећајнији према другима, а затим расположење нагло опада.

Покушајте да слушате музику која ће вас орасположити и умирити. Стручњаци кажу да нам највише прија музика која има између 125 и 140 битова у минути, јер активира регију мозга одговорну за осећај задовољства. Неке од таквих песама су У2 „Wхере Тхе Стреетс Хаве Но Наме“ или Цолдплаy „Вива Ла Вида“.

14 часова

У ово доба је осећај среће прилично мали. Такође, око два сата иза поднева сте вероватно веома уморни јер тело улази у природну фазу одмарања, пошто је будно већ око седам сати.

Идеално би било да у ово време попијете шољу кафе, а затим дремнете 15 до 20 минута. Ако нисте у могућности да спавате, добро би било да макар одете негде где ћете у тишини да одморите петнаестак минута. Кофеину треба око 25 минута да делује, па ћете након тога бити пуни енергије.

15 часова

Истраживања су показала да смо најмање продуктивни око 14:55 часова, и то није нимало изненађујуће. Ниво серотонина је у то време вема низак, а и ниво шећера у крви је углавном најнижи после подне. Једна америчка студија је показала да смо између 15:30 и 17 сати најраздражљивији.

Уколико сте у ово време на послу, било би сјајно да направите паузу од 20 минута пре него што урадите нешто важно. Данска студија је показала да двадесетоминутни одмор у ово време драстично повећава продуктивност касније.

16 часова

Енергија ће благо порасти између 16 и 17 часова. Ваш мозак није тако бистар и оштар као ујутру, али је ово добро време за креативне задатке.

„Научници то зову ‘парадокс инспиративности’ јер је креативност највећа у ово доба иако циркадијални ритам (унутрашњи сат) није на врхунцу“, објашњава Данијел Пинк. „Разлог за то је што нам у ово доба размишљање иде мало слабије, па често имамо такозване флешеве или маштамо“.

Уколико сте под стресом, покушајте мало да се истегнете или измасирајте неки део тела где осећате највећу напетост, то ће умањити осећај анксиозности.

17 часова

После пада, расположење сада почиње да се поправља, а након кратке поподневне дремке или одмора имамо и довољно енергије. Ако сте међу људима који су „ноћне птице“, у ово доба је ваш мозак на врхунцу.

Покушајте да издвојите пет минута и да напишете шта сте данас успешно обавити и да осмислите план за сутра – то ће вам подићи расположење.

18 часова

Температура тела је у ових сат времена највиша, што је добро за расположење. Да бисте остали насмејани и добро расположени, препоручује се да за вечеру поједете оброк богат угљеним хидратима пошто подиже ниво шећера у крви, па тело производи више инсулина, а смањује се кортизол.

19 часова

Ниво кортизола почиње да опада нагло остатак вечери, што значи да улазимо у фазу постепеног смиривања.

Покушајте да у ово време направите листу ствари које треба да обавите сутра, како ваш мозак не би имао осећај да има нека недовршена посла и како вас не би због тога пробудио у четири ујутру.

20 часова

Истраживања су показала да смо од ово периода до 21 час веома пријатни према другима, а такође смо и веома срећни, задовољни. Покушајте да то расположење одржите тако што ћете загрлити драгу особу – тиме ће се повећати ниво хормона окситоцина који чини да се осећамо задовољно и смирено.

21 час

У ово доба ћете бити на врхунцу доброг расположења увече. Ако сте расположени за свађу, то је знак да вам је висок ниво кортизола. Ваше тело сада почиње да производи мелатонина, хормон који вас успављује.

Покушајте да радите нешто што ће вас опустити, а неће одмоћи ни ако попијете чај од камилице, рецимо.

22 часа

У телу се повећава ниво мелатонина и све сте спремнији за спавање. Искључите све уређаје, изузев телевизора, саветује експерт за сан др Нил Стенли. Ако се сада не умирите и не легнете у кревет, све су шансе да нећете моћи да заспите наредна два до три сата и то ће се лоше одразити на ваше расположење.

Било би добро да у ово дова увече уживате у сексу, каже експерт за циркадијални ритам др Пол Кели. Оргазам доводи до ослобађања окситоцина, хормона који помаже да се осећате опуштеније, задовољније.

23 часа

Не каже се чуда ради „Ко рано рани, две среће граби“. Постоји „прозор“ времена за спавање између 21 час и поноћи када тело и мозак могу да добију одговарајући однос дубоког сна и РЕМ фазе сна. Углавном, да бисте били добро расположени ујутру, најбоље је да у кревет легнете пре 23 часа.

Покушајте да слушате неку опуштајућу музику пред спавање, да бисте се мање будили током ноћи и боље спавали.

Поноћ

Ако сте још увек будни, све су шансе да вам расположење драстично опада. Студије су показале да у ово доба вечери најчешће изражавамо љутњу.

Покушајте да урадите 15-минутне вежбе дисања – дубоко удишите кроз нос три секунде, задржите дах две секунде и избацујте ваздух на уста четири секунде. Затим нормално дишите да би се опустили мишић, па поновите вежбу.

1 сат

Најјачу жељу за сном имамо један сат после поноћи до четири сата ујутру, јер је тада највећа количина хормона мелатонина у нашем крвотоку. Зато није случајност да су између поноћи и три ујутру најизраженије негативне емоције.

Ако сте још увек будни, покушајте да прихватите ту непријатност коју осећате и дајте све од себе да се опустите.

2 сата

Студије показују да смо око поноћи љути, а затим нас до три сата ујутру често море мисли о смрти. Па, стварно није забавно бити будан до два сата ујутру (осим ако сте на журци…).

Покушајте да размислите због чега сте све у животу захвални, шта вам се лепо десило тог дана – то ће вас умирити и помоћи да се окренете позитивним емоцијама.

3 сата

Ниво серотонина је сада најнижи, до пет сати ујутру, па није ни чудо што су срећа и лепе мисле сада тако далеко. Око три сата јутру готово да нема шансе да будете добро расположени.

Зацртајте себи циљ да се одморите, не да спавате, уколико лежите будни и не можете да заспите. Брига због тога што не спавате вам само отежава.

4 сата

Кортизол полако почиње да расте, а тело се спрема да се пробуди за неколико сати. Ако сте под стресом и ваше тело производи превише тог хормона, могуће је да ћете се пробудити анксиозни. Буђење у четири сата ујутру се повезује са депресијом.

Покушајте да попијете чај који ће вас умирити и требало би да заспите у наредних пола сата, каже експерт за хормоне Марион Стјуарт.

5 сати

Ако сте будни, ваша егзистенцијална криза се вероватно наставља: у ово доба ујутру најчешће размишљамо о религији, показала је студија. Такође, у то доба је серотонин на најмањем нивоу, па смо и лоше расположени.

Покушајте да замислите да сте неко други и објективно размислите какав бисте савет дали тој другој особи. Самосаосећајност ће вам поправити расположење.

(успесназена.цом)

БОНУС ВИДЕО:НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".