Руски министар одбране Сергеј Шојгу известио је руског председника Владимира Путина о "ослобађању" Луганске Народне Републике, преноси РИА Новости.

Министар је обавестио Путина о успостављању пуне контроле над градом Лисичанском.

Шојгу је рекао да су, као резултат успешних војних операција, Оружане снаге Руске Федерације, заједно са јединицама Народне милиције Луганске Народне Републике, успоставиле су пуну контролу над градом Лисичанском и низом оближња насеља, од којих су највећа Белогоровка, Новодружеск, Малорјазанцево и Бела Гора.

Руско министартство је навело да је укупна површина територије над којом је од украјинских снага преузета контрола у протекла 24 сата - 182 квадратна километра.

Реакција Кијева - ситуација је другачија

Иако је Шојгу обавестио Путина о великој војној победи, украјинска страна негира овакве наводе.

Град Лисичанск није под „потпуном контролом” руских снага, упркос тврдњама Москве, изјавио је данас портпарол украјинског министарства одбране Јуриј Сак за ББЦ.

Фото: Јутјуб принтскрин/Yura Sak

 

- За Украјинце је очување људских живота главни приоритет, тако да се понекад повлачимо из одређених области како бисмо их касније могли поново заузети - навео је Сак и додао да је ситуација у Лисичанку већ дуже време напета и да руске копнене снаге „нон-стоп нападају град“, преноси ББЦ.

Сак је истакао да регион Донбас неће бити изгубљен ни ако руске снаге заузму цео Луганск, наводи британска телевизија.

Он тврди да постоје и други велики градови у области Донбаса, посебно у региону Доњецка, који су под контролом украјинских оружаних снага.

- То су градови који су последњих дана били мете жестоких ракетних напада, артиљеријског гранатирања, али битка за Донбас још није завршена - истиче Сак, преноси ББЦ.

Сак додаје да је Украјина пуна наде и да добија подршку својих западних савезника, те да ће на крају акумулирати довољно тешке артиљерије и других врста наоружања, што ће јој омогућити да савлада руске снаге, наводи ББЦ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".