Председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев увео је ванредно стање у трајању од 3. јула до 2. августа ове године у региону Каракалпакстана, у којем је дошло до немира, изјавио је портпарол председника Шерзод Асадов, преноси ТАСС.


- Указом председника, у Републици Каракалпакстан уведено је ванредно стање у трајању од 00:01 часова 3. јула 2022. до 00:00 часова 2. августа 2022. године, а ради безбедности грађана, заштите њихових права и слобода и успостављања реда и мира  - написао је он на свом Телеграм каналу.

У узбекистанској аутономној републици Каракалпакстан одржан је јавни протест због планиране уставне реформе која би променила њен статус, саопштиле су власти Узбекистана, преноси Ројтерс.

 

Каракалпакстан, који се налази у северозападном Узбекистану, дом је Каракалпака, посебне етничке мањинске групе са сопственим језиком, а садашњи узбекистански устав описује га као суверену републику у Узбекистану која има право да се отцепи одржавањем референдума, наводи британска агенција.



У новој верзији устава, о којој Узбекистан планира да одржи референдум у наредним месецима, више се не би помињали суверенитет Каракалпакстана или његово право на сецесију.

 


Према саопштењу Министарства унутрашњих послова Узбекистана, група становника Каракалпакстана „која не разуме уставне реформе" прошетала је главним градом Нукусом и одржала митинг на централној градској пијаци, преноси Ројтерс.

 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".