Олаф Шолц је на функцији немачког канцелара више од шест месеци, а у Немачкој притом не престају расправе о изјавама шефа владе. Говорило се о томе и недавно, када се Шолц обратио представницима медија на крају самита Г7 у Елмауу у Баварској.

Шефица главног студија Дојче велеа Розалија Ромањец упитала је тада канцелара да ли може конкретно да каже које су безбедносне гаранције државе Г7 договориле за Украјину за период након рата.

"Да", суво је одговорио Шолц. Онда је уследила пауза, а канцелар се нацерио и додао "могао бих". Потом је само још изјавио "било је то све" и напустио бину.

"Сири, дефиниши ароганцију", твитовао је у том тренутку Матију фон Рор, шеф главног студија магазина Шпигел у Берлину.

И то је био само један од многих огорчених гласова. Видео-клип је на друштвеним мрежама забележио до сада милионе кликова.

Да ли је само "Не" одговор?
Нешто касније истог дана, Шолц се слично понео и током интервјуа за АРД. Главни и одговорни уредник немачког јавног сервиса Оливер Кор је, у светлу украјинског рата, говорио о предстојећим уским грлима у снабдевању енергентима.

Затим је, изричито помињући сугестије његовог министра економије, вицеканцелара Роберта Хабека ("туширајте се краће", "смањите грејање") замолио канцелара да каже ли и он има за грађане некакве "практичне, свакодневне савете".

 

 

Шолцов одговор је гласио: "Не". Само једно "Не".

"Олаф Шолц комуницира на опуштен, пријатељски начин, али му недостаје стратешка прецизност", оцењује политиколог Вернер Вајденфелд, који већ деценијама прати рад немачких канцелара – Хелмута Кола, Герхарда Шредера, Ангеле Меркел, а сада и Олафа Шолца.

Према Вајденфелду, Шолц то што говори "Не" са осмехом не види као недостатак. "То је само његов начин разумевања комуникације."

Иначе, један од Шолцових цитата недељама је изазивао пометњу у Немачкој и тумачен је час као канцеларова критика политичких противника, а час као критика страначких пријатеља и коалиционих партнера.

Наиме, на РТЛ-у је, након посете Кијеву, изричито нагласио да се "неће придружити групи људи који нешто раде за кратко време и у току термина за фотографисање".

Оштра критика Шолца

"Он све помеша до непрепознатљивости", критиковао је почетком јуна лист Ханделсблат у својој дугој анализи Шолцових наступа у медијима. Конкретно – четири аутора су јасно истакла говорећи о једном 60-минутном интервјуу који је канцелар дао средином марта: "Шолц не лаже, али помеша ствари до непрепознатљивости. Он тако омогућава грађанима да неистину доживљавају као стварност."

Према мишљењу политиколога Вајденфелда, с обзиром на данашњи сложен и конфузан свет у време климатске кризе, пандемије короне и рата у Украјини, од кључног је значаја "изузетна јасност тумачења": "Зато је способност објашњавања толико важна. Постоји, да тако кажем, огромна потреба за тумачењем од стране политичара", каже Вајденфелд.

 

 

Конкуренти: Шолц и Хабек

Може ли Шолц то? То питање постаје посебно актуелно ако се погледа његов политички сапутник и истовремено конкурент: вицеканцелар и министар привреде Роберт Хабек из редова Зелених.

"Контраст је, чини ми се, максималан", каже медијски стручњак Бернхард Перксен. За разлику од своје претходнице Ангеле Меркел, која у основи није имала противника, Шолц их има, и то двоје. Обоје су из редова Зелених: Хабек и министарка спољних послова Аналена Бербок.

Вајденфелд сматра да, "ако би неко могао да постане конкурент Шолцу, онда је то Хабек уз подршку Аналене Бербок".

Политиколог истиче да министар Хабек има "добру и јасно формулисану комуникацију", а то не недостаје само Шолцу, већ и његовим Социјалдемократама (СПД) у целини.

Портпарол владе Штефен Хебештрајт се почетком маја у интервјуу магазину Новинар осврнуо и на Шолцову харизму, нагласивши да канцелар "пажљиво вага своје речи и поступке": "Ако бисте покушали да од канцелара направите Барака Обаму у смислу комуникације, то би се дефинитивно изјаловило".

Фото: Танјуг/АП

 

У сваком случају, додаје портпарол, Шолц је веома искусан политичар, који је "навикао на притисак јавности и не дозвољава да га то избаци из такта". Зато је, каже, и изабран.

Портпарол додаје још и ово: "Док многи политичари често и радо најављују шта планирају да ураде, Шолц најпре темељно припреми своје одлуке далеко од јавности, а затим се јавно позива на оно што је постигнуто."

Шеф владине службе за односе са јавношћу Хебештрајт је у истом интервјуу описао и шта он и његов тим желе да ураде другачије него до сада. Канцелар ће, за разлику од своје претходнице Меркел, чешће да се појављује у телевизијским форматима, информативним емисијама или ток-шоу емисијама – "да га питају и пропитују".

У сваком случају, ускоро следи још један покушај: АРД-ова емисија "Извештај из Берлина" на Твитеру рекламира нови формат под слоганом "Ви питате, Олаф Шолц одговара".

Политиколог Вајденфелд сматра да је промена Шолцовог медијског утицаја још увек могућа.

"Када би своје процене износио одговарајућим тоном, када би прецизније одговарао на питања, то би било позитивно примљено. Људи би тада осетили да су сазнали нешто више."

(ДВ)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".