Украјина је данас однела победу у вековном кулинарском спору са Русијом након што је Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) ставила традиционалну супу од цвекле на своју листу заштићеног украјинског културног наслеђа.


УНЕСКО je саопштио да је сврстао боршч, богату супу препуну поврћа, на листу културне баштине којој је потребна хитна заштита због ризика који напад Москве представља за статус супе као елемента украјинске културне баштине, пренео је Ројтерс.

"Победа у рату за боршч је наша!", написао је на Твитеру украјински министар културе Олександр Ткаченко.

 


Москва је осудила нови заштићени украјински статус јела, веома популарног и у Русији, као пример савременог кијевског национализма.

Портпарол УНЕСКА у Паризу рекао је да нови статус значи да Украјина сада може да аплицира за посебна средства за финансирање пројеката који промовишу и штите ово јело.

 

"Случај боршч" представља још једну карику у културном надгорњавању између Руса и Украјинаца. Подсећања ради, почетком овог века водио се спор у вези са националним идентитетом славног писца Михаила Булгакова, рођеног у Кијеву.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".