Портпарол ЕУ Петер Стано каже за Танјуг да је Брисел раније ове недеље ”био обавештен, али не и консултован” о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, а о чему је синоћ специјални представник Мирослав Лајчак разговарао и са председником Србије Александром Вучићем.


- Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице (које издаје Србија). Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово - наводи Стано у писаној изјави агенцији.

Он додаје да је ”важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена”, те да се он ”припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом”.

- Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања - поручио је Стано.

Он је у име ЕУ поновио позив ”обема странама” да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.

- ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају - закључује Стано у изјави за Танјуг.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".