Борис Џонсон је оценио да се Босна и Херцеговина тренутно суочава са највећом егзистенцијалном претњом у свом послератном периоду, са сецесионистичким лидерима који активно раде на стварању даље поделе и сукоба. Ове планове подржава Москва као део Путиновог настојања да поткопа и евроатлантске интеграције БиХ и њену стабилност, наводи се у саопштењу британсле владе.

Како ствари стоје, на захтев Главног штаба НАТО-а у Сарајеву, британски војни експерт за борбу против дезинформација и цивилни саветник за стратешку одбрану биће распоређени за подршку и обуку Оружаних снага Босне и Херцеговине, додаје се у саопштењу.

Фото: Танјуг/АП

 

- Не можемо дозволити да Западни Балкан постане још једно игралиште за Путинове погубне тежње. Распирујући ватру сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успехе у последње три деценије у Босни и Херцеговини, добитке који су донели већу стабилност целом нашем континенту. Зато појачавамо подршку Босни и Херцеговини, одазивамо се позиву наших пријатеља да помогнемо у заштити мира који с правом заслужују - поручио је Џонсон.

Наиме, британска влада додатно ће издвојити 750.000 фунти како би се успоставио центар за сајбер безбедност у оквиру Универзитета у Сарајеву.

Ово ће ојачати одбрану Босне и Херцеговине од сајбер напада – који могу повредити људе унутар и изван земље. УК ће блиско сарађивати са медијима и институцијама како би их опремила алатима за идентификацију и ублажавање ефеката лажи и дезинформација, наводи се у саопштењу из Џонсоновог кабинета.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".