Затворена седница СБУН у вези са лансирањем и тестирање севернокорејских ракета заказана је на захтев САД и још неколико земалља и одржана је дан након што је Пјонгјанг тестирао своју новоразвијену противавионску ракету, посљедњу која је тестирана након серије ракетних проба, укључујући и лансирање до тада непознате хиперсоничне ракете, балистичких и крстарећих ракета које могу да понесу и нуклеарне бојеве главе, преноси Ројтерс.

Јо Чол Су, директор Одсека за међународне организације у севернокорејском министарству спољних послова, оценио је да је седница СБУН демонстрирала "нескривено непознавање и намеру да се задире у суверенитет Северне Кореје" што, како се изразио, "представља озбиљну и недопустиву провокацију".

Јо је оптужио СБУН за двоструке стандарде, јер прећуткује здружене војне вежбе САД и савезника и тестове наоружања, док се Северној Кореји оспорава право на одбрамбене активности.

"Ово је евидентна манифестација двоструких стандарда", рекао је Јо у изјави коју је пренела званична новинска агенција КЦНА

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".