На њега је непознати егзекутор испалио рафал из аутоматске пушке, да би након последица рањавања, Ашанин подлегао повредама у Ургентном центру.

"Нпортал" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве извуче старе новинске текстове. У првом делу нашег серијала који ћете моћи да пратите у наредним недељама, почињемо извештајима који су дан после ликвидације Ашанина излазили у домаћој штампи.

Овако су "Новости" извештавале о том убиству пре 24 година.

Београдским асфалтом опет су одјекивали рафали. За сда непознати нападач, синоћ око 23 часа, у кафе-галерији "Легат" у Улици Теодора Драјзера на Дедињу, хицима из аутоматског оружја усмртио је Дарка Ашанина, власника кафеа. У пуцњави, како смо незванично сазнали, рањен је Ђорђе Мишковић, који се налазио у близини Ашанина.
Рафална паљба и гомила чаура је једино што је синоћ остало у Теодора Драјзера.

Претпоставља се да је ликвидацију обавио професионалац. Нападач је, највероватније, до кафића "Легат" стигао пешке, попео се на зид којим је опасана башта кафеа и одатле нанишанио Ашанина.

- У једном тренутку зачуо сам неколико појединичаних хитаца, а затим и један дуг рафал - рекао нам је један од станара оближње зграде. 

Фото: Новости архива

 


- Испаљено је најмање тридесетак метака, после чега је настала тишина. Брзо је дошла Хитна помоћ, а видео сам да једног човека односе.

Према причи која се могла чути синоћ на месту пуцњаве, нападач је после злочина, Улицом Драјзеровом стигао до Толстојове, где су га највероватније, чекала кола којима је побегао.

Тешко рањени Дарко Ашанин, убрзо после пуцњаве, пребачен је у Ургентни центар. У соби за реанимацију лекари су се двадесетак минута борили за његов живот. Међутим, спаса није било. Крвавти траг дуж ходника пријемног одељења, последица десетине метака који су завршили у Ашаниновом телу, јасно су указивали да неће преживети.

Политика је пар дана касније објавила текст у ком се наводе детаљи Ашаниновог убиства.

Познати су и неки детаљи убиства: злочина је извршен аутоматском пушком, претпоставља се "калашњиковм", а убица је пуцао кроз ограду из суседног дворишта. Чауре су пронађене у потпуно мрачном дворишту куће, у којој живи једна старија жена која није приметила ништа сумњиво. Користећи олакшавајуће околности - ноћ, не баш прометне околне улице и звучну "изолацију" са видео-бима, убица се примакао жртвама тачно иза великог екрана.

Фото: Архив Борбе

 

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Земунски клан - ретко виђене слике криминалне групе

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".