"Слобода Украјине вреди цене коју морате да платите за њу". Ово мишљење је у понедељак у интервјуу за Би-Би-Си изнео британски премијер Борис Џонсон, који је додао да западне земље треба да подрже Кијев и да „немају алтернативу“, преноси агенција ТАСС.

- Мислим да је слобода понекад вредна плаћања скупе цене - рекао је Џонсон одговарајући на питање о томе који је максимални износ који је британска влада спремна да потроши на помоћ Украјини. - Сетите се колико је времена било потребно усред прошлог века у демократијама да се схвати потреба да се одупре тиранији и агресији. То је веома скупо, али на крају, цена плаћена за пораз диктатора, посебно нацистичке Немачке, обезбедила је вишедеценијску стабилност и омогућила стварање поретка заснованог на међународном систему, и то вреди бранити и подржавати - рекао је он.

Уједињено Краљевство је до данас обезбедило 1,3 милијарде фунти (1,6 милијарди долара) за војну помоћ Украјини.

Џонсон је поновио тврдњу да би руска победа у сукобу са Украјином имала „језиве” последице. - Ако говоримо о економском утицају, то би значило дугорочну нестабилност и нервозу широм света - рекао је шеф владе.

Истовремено, он је изразио уверење да раст цена енергената и хране забележен у позадини сукоба неће трајати заувек, и да ће временом „економски утицај који Велика Британија осећа на себе почети да слаби“.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".