- Брзи прекид ватре једина је шанса Европе да избегне рецесију - рекао је Балаж Орбан, политички директор мађарског премијера Виктора Орбана, предвиђајући да ће и друге владе ЕУ престати да пружају војну подршку Украјини и инсистирати на брзом завршетку сукоба у следећих неколико месеци. Позвао је шефове влада ЕУ да се "уразуме".

Будимпешта је дуго била најближи партнер Москве унутар ЕУ и изазвала је фрустрацију у Бриселу откако је почео рат због тога што није желела да прекине све везе са Русијом и да пружи недвосмислену подршку украјинском председнику Володимиру Зеленском.

Фото: Јутјуб принтскрин/Блумберг

 

 

- Неки од мађарских партнера у ЕУ били су превише жељни борбе са руским председником Владимиром Путином, која увлачи континент у кризу, рекао је Балаж Орбан, упозоривши да би требало да напусте ту стратегију.

- Они желе рат и верују да могу да победе Путина, да могу да окупирају Кремљ и то им је циљ - рекао је Орбан.

Фото: Профимедиа

 

 

- На почетку сукоба, барем у медијима, то је било уврежено мишљење. Али кладио бих се како ће то да изгледа за четири месеца... појавиће се више рационалности - рекао је.

- Мађарска не жели да ствара проблеме. Али ако покушате да се бавите политиком, а да не сагледате реалност око себе, једноставно ћете изгубити поверење људи. Плаши то што тренутно нема искрених расправа о актуелној ситуацији. Наш главни циљеви требало би да у долазећим месецима буду преговори и прекид ватре - закључио је Орбан, преноси Индекс.хр.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Посета европских званичника ратом захваћеној Украјини

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".