Група седам најразвијенијих земаља света званично је на свом годишњем самиту покренула глобално инфраструктурно и инвестиционо партнерство са циљем да потисне утицај Кине у земљама у развоју.


Програм Г7 је одговор на такозвану кинеску иницијативу Појас и пут, за коју западни званичници дуго тврде да хвата у замку земље које имају дугове, инвестицијама које више користе Кини него њиховим домаћинима, пренео је АП.

Бела кућа наводи да иницијатива настоји да искористи 200 милијарди долара америчких инвестиција у наредних пет година, заједно са сличним износом од савезника из Г7, како би се подстакао развој инфраструктуре у земљама са нижим и средњим приходима.

Фото: Танјуг/АП

 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће Европа у периоду од наредних пет година мобилисати 300 милијарди евра приватних и јавних средстава за финансирање инфраструктуре у земљама у развоју у оквиру напора Г7 да се супротстави кинеском пројекту Појас и пут вредном више трилиона долара.

- На нама је да дамо позитиван и снажан инвестициони импулс свету и да покажемо нашим партнерима у земљама у развоју да имају избор и да намеравамо да искорачимо у правцу солидарности како бисмо задовољили њихове развојне потребе - рекла је фон дер Лајенова на данашњој конференцији за новинаре заједно са лидерима Немачке, Италије, Канаде, Сједињених Држава и Јапана, пренео је Ројтерс

Додаје се да ће већина средстава доћи из приватног сектора, државних фондова и глобалних развојних фондова, а не директног новца пореских обвезника.

САД наводе да напори које подржава Г 7 промовишу одговорна улагања која имају за циљ добробит заједница у којима живе.

Међу првим иницијативама су инвестиција од две милијарде долара у соларну фарму у Анголи на југозападу Африке, 320 милиона долара за изградњу болница у Обали Слоноваце, на западу Африке и 40 милиона долара за промовисање регионалне трговине енергијом у југоисточној Азији.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".