Москва се због руске инвазије на Русију нашла под озбиљним финансијским санкцијама запада за које Путин каже да су подстакле јачање трговинских веза Русије са другим силама као што су Кина, Индија и Иран.

Павел Зарубин, дописник државне телевизије Росија1 из Кремља, рекао је да ће Путин да посети Таџикистан и Туркменистан, а да ће се затим на разговорима у Москви састати са индонезијским председником Џоко Видодо.

Путин ће се у Душанбеу састати с таџикистанским председником Емомали Рахмон, блиским руским савезником и најдуговјечнијим владаром бивше совјетске државе. У Ашхабату ће присуствовати самиту каспијских држава, укључујући челнике Азербајџана, Казахстана, Ирана и Туркменистана, рекао је Зарубин.

Фото: Танјуг/АП

 

Последње познато Путиново путовање ван Русије била посета Пекингу почетком фебруара. Тада су руски лидер и кинески председник Си Ђинпинг представили 'споразум о пријатељству без ограничења' само неколико сати пре него што су присуствовали церемонији отварања Зимских олимпијских игара.

Русија каже да је 24. фебруара послала трупе у Украјину како би смањила њену војну моћ, спречила да је запад искористи за претњу Русији, искоренила националисте и одбранила становнике у источним регијама који говоре руским језиком. Украјина назива инвазију отимањем земље у империјалном стилу.

(Јутарњи лист)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".