Особа која веома личи на Виталија Кличка преварила је градоначелнике Берлина, Мадрида и Беча помоћу „дипфејк“ технологије, пише Гардијан.

Градоначелници неколико европских престоница преварени су током видео-позива уз помоћ „дипфејка“ кијевског градоначелника, Виталија Кличка.

 

Градоначелница Берлина Франциска Гифајпоследња је у низу преварених. Наиме, она је у петак преко платформе Вебекс водила видео-разговор са особом која је изгледала и звучала ка градоначелник Кијева Виталиј Кличко, али заправо радило се о потпуно другој особи. 

- Нису постојали никакви знаци да је са друге стране преварант - наводи се у званичном саопштењу који је издала њена канцеларија.

Фото: Танјуг/АП

 

Тек након петнаестак минута разговора, када је наводни Кличко почео да прича о проблему украјинских избеглица које искоришћавају немачку државу и затражио да их пошаљу назад у Украјину да би ишли у војску, Гифај је постала сумњичава.

Када је веза накратко прекинута, канцеларија градоначелнице контактирала је украјинског амбасадора у Немачкој, који је преко власти у Кијеву потврдио да особа на видео позиву није прави Кличко, објавио је новински магазин Дер Спиегел.

- Изгледа да имамо посла са "дипфејком" - саопштено је из премијеркине канцеларије.

"Дипфејк" користи вештачку интелигенцију како би направио слике лажних догађаја или лажне анимације које изгледају прилично реално.

- Нажалост, реалност је да се рат води свим средставима, укључујући и интернет, да би се дигиталним средствима подрило поверење и дискредитовали партнери и савезници Украјине - рекла је Гифи.

Интересантно је да је и канцеларија градоначелника Мадрида имала исти проблем и да је случај пријављен полицији.

Према речима његовог портпарола, градоначелник је убрзо након почетка разговора постао сумњичав и прекинуо је везу.

Градоначелник Беча, Михаел Лудвиг, прошле среде је на Твитеру објавио да је разговарао са пензионисаним боксером из Украјине. Твит је данас обрисан, а аустријски званичници саопштили су да је Лудвиг био жртва „озбиљног случаја сајбер криминала“.

БОНУС ВИДЕО:

 

 


 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".