Слобода Мићаловић има несвакидашње име и није га добила случајно, а како је недавно открила иза њеног имена се крије тужна прича.

Наиме, глумица је једном приликом открила да је име добила по Слободи Боди Трајковић, која је била чувена љубав Иве Лоле Рибара, а име јој је дао отац чувени глумац Драган Мићаловић, док је играо монодраму "Иво Лола Рибар".

Фото: Горан Шљивић

 

– Мој отац је играо монодарму "Иво Лола Рибар", а Слобода Трајковић је била Лолина вереница. То је најлепша љубавна прича, попут нашег "Ромеа и Јулије“, рекла је тада Боба, па додала да њена имењакиња на неки начин и данас живи, кроз њу.

Иначе, Слобода Трајковић рођена је у Врњачкој Бањи 1918. године, у години када је завршен Први светски рат. Њен отац Светолик, угледни апотекар, назвао ју је тако у име тријумфа слободе. Њен брат Мирослав био је веома активан у Народно-ослободилачкој борби и живео је у Београду, где је и она стигла на студије хемије и где ју је Мирослав ју је 1937. упознао с данас чувеним Ивом Лолом Рибаром.

– Од првог сусрета је почела љубав, велика и предивна, причала је касније Слободина сестра Милица, једина чланица ове породице која је преживела Други светски рат.

Ипак, Други светски рат је стао на пут њиховој љубави – Лола је отишао да се бори, а Слобода се вратила кући јер Београд није био безбедан. Остало је забележено писмо које је Рибар послао својој драгој:

„Најдража, једина моја!

– Пишући ово писмо ја се поуздано надам – оптимиста сам као и увек – да те оно никада неће стићи већ да ћемо се нас двоје видети и увек остати заједно. Јер ово писмо је зато и писано… У мом животу постоје само две ствари: моја служба нашем светом циљу и моја љубав према теби, најмилија моја. Нашу срећу и живот који смо хтели нисмо, као и милиони других, могли остварити изоловано, већ преко наше борбе и наше победе. И зато су те две ствари у суштини, у мени самом, једно… Ако примаш ово писмо – ако, дакле, ја не доживим тај велики час, немој много туговати најдража! У свету у коме будеш тада живела наћи ћеш, увек жив, најбољи део мене самог и сву моју љубав према теби… И желим да никада не добијеш ово писмо, већ да заједно с тобом дочекам велики час победе.

(Еспрессо)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Ретко виђене фотографије Соње Савић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".