Годишњи Прајд у украјинској престоници Кијеву отказан је због напада Русије, што је довело до тога да се ЛГБТ+ заједница у Варшави удружи са ЛГБТ+ заједницом у Украјини како би организовали догађај у пољској престоници, пренео је Ројтерс.

- Русија нам је ускратила право за које смо се годинама борили, Русија нам је ускратила Прајд, наш марш једнакости који одржавамо сваке године од 2012. у Кијеву... Зато ми марширамо у Варшави -  изјавила Лени Емсон, извршна директорка Кијев Прајда, која је дошла у Пољску да би присуствовала паради поноса. Активисти тврде да се многи чланови ЛГБТ+ заједнице у Украјини пријављују да се боре за своју земљу и изражавају наду да рат може помоћи да се превазиђу предрасуде.

Фото: Танјуг/АП

 

- Људи који су спремни да погину да би бранили ову земљу, мислим да имају право да буду равноправни, да имају за пример грађанске синдикате - рекао је Темур Левчук, ЛГБТ+ активиста у Кијеву.

Он није могао да учествује у маршу у Варшави због закона који спречава украјинске мушкарце од 18 до 60 година да напусте земљу.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".