Економске потешкоће у Бирмингему довеле су до насилне омладинске субкултуре. Сиромашни младићи су често пљачкали џепове мушкараца који су шетали улицама сиротињских четврти. Ове акције су изведене путем напада, премлаћивања, убода ножем и дављења.

Порекло ове субкултуре може се пратити до 1850-их, у време када су улице Бирмингема биле пуне коцкарница и омладине која се бавила грубим спортовима. Када је полиција почела да сузбија ове активности због притиска виших класа, омладина је узвратила, удруживши се у оно што је постало познато као „банде за клање“.

Ове банде су се често бориле против полиције и нападале грађане који су шетали улицама.Током 1890-их, омладинске уличне банде састојале су се од мушкараца између 12 и 30 година .

Фото: West Midlands Police Museum

 

Најнасилније од ових омладинских уличних банди организовале су се као јединствена група позната као "Пики Блајндерс". Они су вероватно основани у Смол Хиту од стране човека по имену Томас Меклоу, као што је сугерисано у новинском чланку под насловом „Убилачки напад на Смол Хиту, човекова лобања је сломљена“ . Овај чланак је вероватно најранији доказ о Пики Блајндерсима у штампи.

Након што су неки гангстери напали једног човека 1890. године, послали су писма разним националним новинама у којима се изјашњавају као припадници ове специфичне групе.  Њихове прве активности су се првенствено вртеле око заузимања повољног земљишта, посебно заједница Смол Хита и Чипсајда и Бирмингема. 

Њихово ширење забележио је њихов први ривал банде, „Чипсајд Слогерс“, који су се борили против њих у покушају да контролишу земљу. Слогери су настали 1870-их и били су познати по уличним тучама у областима Бордесли и Мали Хит – изузетно сиромашним сиротињским четвртима Бирмингема.

Фото: Википедија

 

Пики Блајндерси, након што су успоставили контролу над територијом у касном 19. веку, почели су да шире свој злочиначки подухват. Њихове активности су укључивале рекетирање у заштити , преваре, отимање земље , кријумчарење , отмицу , пљачку и илегалне кладионице.  Историчарка Хедер Шор са Универзитета у Лидсу тврди да су Блајндерси били више фокусирани на уличне туче, пљачку и рекетирање , за разлику од више организованог криминала . 

Група је била позната по свом насиљу, не само према ривалским бандама, већ и према недужним цивилима и полицајцима. Ратови банди између ривалских банди често су избијали у Бирмингему, што је довело до туча и обрачуна.  Пики Блајндерси су такође намерно напали полицајце, у ономе што је постало познато као „пребијање полицајаца“.  Полицајца Џорџа Снајпа је убила банда 1897, као и Чарлса Филипа Гантера 1901. Стотине других је повређено, а неки су напустили службу због насиља. 

Фото: West Midlands Police Museum

 

Убрзо је израз „Пики Блајндерс“ постао термин за младе уличне криминалце у Бирмингему. Године 1899., шеф ирске полиције по имену Чарлс Хотон Рафтер је добио уговор да спроводи локални закон у Бирмингему. Међутим, корупција у полицији и подмићивање су једно време умањили ефикасност његовог спровођења. 

Фото: Википедија

 

Озлоглашени чланови 

Најмоћнији члан Пики Блајндерса био је човек познат као Кевин Муни. Његово право име је било Томас Гилберт, али је рутински мењао презиме.

Остали истакнути чланови банде били су Дејвид Тејлор, Ернест Хејнс, Хари Фаулс и Стивен Мекникл. Хари Фаулс, познат као „Хари са бебиним лицем“, ухапшен је са 19 година због крађе бицикла у октобру 1904. Мекникл и Хејнс су такође ухапшени у исто време, због крађе бицикла. Сваки је заточен по месец дана због својих злочина. Полицијски досијеи Вест Мидлендса описују тројицу ухапшених као „злогласне младиће који у групама вребају улицама, вређају и пљачкају пролазнике“.Тејлор је ухапшен са 13 година због ношења ватреног оружја. 

Фото: West Midlands Police Museum

 

Многи чланови банди су се касније борили у Првом светском рату. Хенри Лајтфут, прва особа која је названа Пики Блајндер, придружио се британској војсци три пута у свом животу и учествовао у бици на Соми 1916. Хенри Фаулер, један од најмлађих примљених чланова, био је жив сахрањен у рововима годинама касније и, након што је извучен, није могао да говори ни да види неко време после рата.

Озлоглашени гангстер Били Кимбер је такође био бивши Пики Блајндер.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".