Бајден је похвалио напоре владе да се обезбеди вакцинација против Цовида-19 деце млађе од пет година.

Амерички председник је податак да су САД постале прва земља на свету која је, како је рекао, понудила сигурне и ефикасне вакцине против ковид-19 за децу од шест месеци назвао историјском прекретницом.

Такође, на питање колико дуго администрација може да одржи нову кампању вакцине, Бајден је сугерисао да би садашњи буџет био довољан да се "прође бар ове године", али је нагласио да "треба више новца".

Бајден је инсистирао да је потребно више новца за како је рекао "другу пандемију", не наводећи притом коју.

- Потребно нам је више новца да планирамо другу пандемију. Биће још једне пандемије -  упозорио је амерички председник.

Фото: ЕПА

 

Исто тако, Бајден је навео да је недостатак припреме Доналда Трампа повећао утицај пандемије ковида.

- Морамо да размишљамо унапред. Зато нам је потребан новац - претпоставио је Бајден.

Наиме, неки здравствени стручњаци и Светска здравствена организација, такође су упозорили на вероватноћу будућих пандемија. СЗО је раније најавила да планира да потврди глобални споразум о пандемији на Светској здравственој скупштини 2024. године, за који се нада да ће помоћи да се "поставе циљеви и основни принципи како би се структурисала неопходна колективна акција за борбу против пандемије".

Овај споразум, који се у великој мери фокусира на повећани надзор, вакцинације и "враћање поверења у међународни здравствени систем", правно би обавезао своје чланове према међународном праву, замењујући прописе појединачних земаља у настојању да натерају све нације да делују као једна у случају избајања нових пандемија.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".