Једна пацијенткиња била је хоспитализована у приватној здравственој установи у Мадриду и посе лечења је отпуштена, рекао је портпарол мадридских здравствених власти, не наводећи датуме или друге детаље, преноси Ројтерс.

Наводи се да се она заразила након што је пила воду са имања у Толеду, 75 километара јужно од главног града у региону Кастиља Ла Манчца, а имање је од тада затворено из безбедносних разлога, према здравственим званичницима у том региону.

Подсећа се да је колера акутна дијарејна инфекција узрокована бактеријом Вибрио колерае и може бити смртоносна ако се не лечи, а углавном се шири контаминираном храном и водом.

Фото: П. Милошевић

 

Последња велика епидемија локално преносиве колере у Шпанији била је 1979. године када је пријављено 267 случајева, углавном у Барселони и Малаги, а од тада су здравствене власти регистровале само неколико увезених случајева сваке године.

Ројтерс наводи да тачни порасти болести нису неуобичајени, нарочито у земљама у развоју или ратним зонама где лечење често није доступно.

Према Светској здравственој организацији, сваке године се широм света пријави између 1,3 и четири милиона случајева колере.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".