Млађи навијачи Црвене звезде вероватно не знају ко је био Владимир Дурковић. То име тешко да им много значи, али ради се о човеку за којег би се сигурно могло рећи да је једна од легенди најтрофејнијог клуба са ових простора, али и читавог југословенског фудбала.

А разлог због којег Дурковић није остао боље упамћен међу нешто млађим генерацијама јесте трагедија која се догодила на данашњи дан пре 50 година - када је бившег играча Звезде убио један полицајац!

Дурковић је био родом из Ђаковице, рођен 1937, само неколико година пре почетка Другог светског рата. Фудбалску каријеру је почео 1953. године у Напретку из Крушевца, али само две године касније је стигао до Звезде.

Тамо је за пуних 11 година показао о каквом се великану тадашњег југословенског фудбала радило. Овај дефанзивац је освојио пет титула првака Југославије, три Купа маршала Тита, као и Средњеевропски куп 1958. године.

Када је напунио 28 година и добио дозволу да напусти земљу, прешао је у Борусију Менхенгладбах, па Сент Етјен, а 1971. у Сион. Испоставиће се да ће му тај швајцарски клуб бити последњи у животу, али не због тога што је решио да окачи копачке о клин.

Све се одиграло у кобној ноћи 22. јуна 1972. године. Дурковић је играо пријатељски меч за Сион против француске Бастије. Тада је за ривалску екипу наступао чувени голман Илија Пантелић. После меча, играчи су изашли у провод, али се Дурковић никада из њега није вратио.

Радило се о пијаном швајцарском полицајцу који је Дурковића напао испред једног ноћног клуба у Сиону. Десни бек је био упуцан у стомак, завршио је одмах у болници, али није успео да се извуче и подлегао је повредама.

Писало се у то време по медијима у Швајцарској да је полицајац у цивилу "желео да узме ствари у своје руке", као и да је вређао Дурковића и још једног играча Сиона. Извукао је пиштољ и упуцао југословенског интернационалца који је неколико сати касније и умро.

Овај полицајац је на крају био осуђен на само седам година робије, а многи су у Швајцарској веровали да је то био случај јер је био син високопозиционираног бригадира. Штавише, злочинац је касније изјавио да није знао ко је Дурковић и да је мислио да је Италијан.

Иначе, Дурковић је у то време био један од најбољих играча на својој позицији. Са Југославијом је 1960. освојио златну медаљу на Олимпијским играма у Риму, док је на првом Европском првенству био део тима који је у финалу изгубио од Совјетског Савеза. Са националним тимом је 1962. био члан тима који је на Мундијалу у Чилеу освојио четврто место.

Био је уврштен у идеални тим тог турнира, а у дресу Југославије уписао је тачно 50 наступа. Од његове смрти већ је прошло 50 година...

 

(Мондо)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".