Јасно је да Босна и Херцеговина није испунила све што је потребно за добијање статуса кандидата за Европску унију, али је такође чињеница да "проруске снаге" унутар земље неће радити на испуњавању ових услова и стога су "није поштено" да буде кажњен.чита држава и да ЕУ тим снагама шаље сигнал да њихова политика успева, рекао је холандским медијима члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

- Мислим да чланство Западног Балкана у ЕУ сада не треба посматрати као административно или техничко питање и да ли су испуњени услови или не. Прво треба да размотримо геополитички и геостратешки значај овог питања - рекао је он за дневни лист Троув, истичући да политичка и економска стабилност и безбедност на Западном Балкану значе већу стабилност и безбедност у ЕУ.

Јасан сигнал проруским снагама

Џаферовић је истакао да би давање статуса кандидата земљи било „јасан сигнал проруским снагама у Босни и Херцеговини да њихова политика нема шансе и јасан мотив да сви ми у земљи радимо за нашу заједничку будућност у оквиру ЕУ“. 

Он је рекао да је, захваљујући политици члана Председништва Милорада Додика, у појединим местима у ентитету РС дошло до "озбиљне безбедносне кризе" у којој живе многи повратници који су током рата протјерани из својих домова, а којима су претили. на улици.

- После руске инвазије на Украјину, међународна заједница је одлучила да прошири војну мисију ЕУФОР-а. Након тога више није било инцидената. Видите и да су Додикови напади на државне институције смањени од када су му уведене санкције. Помогло би да се они наметну неким другим великим земљама попут Немачке и Француске. Али и даље постоји опасност да у Босни и Херцеговини почну негативни процеси због руског утицаја. Боримо се против тих снага и против могућности да се украјинска криза прелије овде - рекао је Џаферовић.

Фото: Танјуг/ Фото Фена/Мер Кајмаковић

 

"Додик не крије циљ"

Он је нагласио да и БиХ и међународна заједница морају спријечити такав сценарио.

- Додик не крије свој циљ. Јасно је ставио до знања да му је циљ отцепљење. Али не може бити раздвајања", рекао је.

Он је навео да је то још један разлог зашто треба убрзати процес европских интеграција БиХ, уз аргумент да је одржавање статуса кво једнако награђивању проруских снага.

- Потпуно сам свестан да већину услова који су нам упућени не испуњавамо. Али видите, ко ће испунити те услове? Проруске снаге неће. Да ли би цела држава требало да буде кажњена што не напредује јер имају моћ да зауставе процесе унутар земље? Мислим да то није фер. На овај начин ЕУ шаље сигнал да ове снаге успијевају својом политиком у Босни и Херцеговини. Не треба да се понашамо формалистички, већ да размотримо суштину статуса кандидата - рекао је он.

(Дневни Аваз)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".