Директор те клинике Драган Милић рекао је да тренутно хиљаде пацијената чекају тај захват. Трансплантација бубрега на Универзитетском клиничком центру у Нишу због епидемије ковида најпре није рађена више од годину дана, онда је одрађена у јуну прошле године, па је опет направљена пауза која је трајала све до сада. Милић је навео да је 61-годишњи мушкарац дао бубрег 36-годишњем сину, који је пре трансплантације био на дијализи и који ће сада моћи да води нормалан живот, а дијализа му више није потребна.

Ипак, реч је о преседану будући да, до овог захвата, у Србији од почетка године није изведена ниједна трансплантација органа, док је прошле године број трансплантација био једноцифрен.

Такође, од почетка године није урађена ни једна кадаверична трансплантација, док је истовремено 2.000 људи на листи чекања.

Фото: Танјуг/Универзитетска дечја клиника

 

 

- Према званичним подацима Управе за медицину Министарства здравља, на листи чекања налази се 820 људи који чекају на нови орган (јетра, бубрег, и срце) и још око 1.000 људи који чекају на трансплантацију рожњаче. Међу њима је и 30 деце бубрежних болесника на дијализи - наводи се, између осталог, у саопштењу и отвореном писму председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и министру здравља Златибору Лончару које потписују удружења "Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије", "Пантрансплант - Удружење трансплантираних Војводине", "Све за осмех - Удружење деце бубрежних болесника и трансплантираних особа" и "Донорство је херојство – Удружење трансплантираних и пацијената на листи чекања".

У оквиру иницијативе "Донорство је херојство" , почетком марта Министарству здравља предато је 11.000 потписа као апел за хитан пријем и састанак у надлежном Министарству како би се кроз разговор дошло до системских решења за овај проблем.

Из удружења која настоје да укажу на овај проблем, наводе да је проблем у бирократији.

Фото: Принтскрин

 

 

- Након два формална састанка са Управом за биомедцину и државним секретаром, све је остало на неуверљивој спремности да се реши проблем са Законом о пресађивању људских органа и корона вирусом као изговором зашто се трансплантације у Србији не раде - наводе удружења у свом саопштењу отвореном писму и додају:

- Члан 23. поменутог Закона о пресађивању људских органа  је проглашен неуставним у мају 2021, када је Уставни суд оставио рок иницијатору Закона, Управи за биомедицуну, да спорни члан коригује. С обзиром да у предвиђеном року спорни члан није коригован, потребно је да Закон након корекције прође читаву процедуру, а све што је било потребно јесте прецизније дефинисати, како се увек радило и како ће се радити, да се породице питају за сагласност. Дошли смо до познате ситуације на релацији Уставни суд – Управа за биомедицину – нису написали, нисмо знали, по принципу појео вук магарца. Због ове срамне бирократске грешке људи са листе од октобра нестају, умиру.

- Да подсетимо, број урађених трансплантација у Србији у 2021. години био је једноцифрен, док је у суседној Хрватској, урађено 268 трансплантација! На светској лествици смо на самом дну, после нас су Пакистан, Венецуела и Етиопија - наводи се у саопштењу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".