Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље Отвореног Балкана донели су одлуку о заједничком одласку на самит ЕУ-Западни Балкан који се сутра одржава у Бриселу, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Србије Александра Вучића.

Наводи се да су у данашњем разговору председника Србије Александра Вучића, председника Владе Албаније Едија Раме и председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског, усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније.

- Имајући у виду да Република Србија, Република Албанија и Република Северна Македонија доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима, одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама - наводи се у саопштењу.

Наводи се да су лидери свесни да теме о којима ће разговарати на самиту неће бити лаке, али да ће њихово учешће још једном показати и потврдити посвећеност европском путу Србије, Албаније и Северне Македоније.

- Такође, договорено је да на састанцима у Бриселу наставимо да се боримо за дијалог као главни и једини исправан модел за решавање свих отворених питања, уз улагање напора за јачање међусобног поверења и интензивирање комуникације са званичницима Уније, све у циљу наставка борбе за што бољи живот свих наших грађана - поручује се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".