Пазите на брзину

- Следите ограничење брзине и уштедећете пуно горива. Ако возите пребрзо, пре ћете морати да идете до бензинске пумпе и наточите гориво - наводи Вејн Гердес оснивач cleanmpg.com.

- Потрошња горива достиже врхунац при брзини од око 80 километара на час на већини аутомобила, а затим опада како се брзина повећава - рекла је Елен Едмондс, менаџерка за односе са јавношћу у ААА и додала да смањење брзине за 10-15 километара на час може да повећа уштеду горива за чак 14%.

Фото: Н. Скендерија, Профимедиа

 

 

Немојте возити када не морате

Вејн Гердес рекао је да је мото по којем треба живети тај да не возите када то није потребно, те је такође предложио чешће шетање и вожњу јавним превозом ако живите у граду који има ту опцију.

Планирајте унапред

Планирање унапред може да буде од помоћи када је у питању уштеда горива. То подразумева да унапред погледате руту којом ћете се возити. - Избегавајте време највеће гужве. Комбинујте задатке, обавите више задатака током једне вожње, укључујући банкарство, трговину итд. - рекла је Едмондс.

Фото: Профимедиа

 

 

Празан ход

Иако многи често аутомобил држе укључен када се не крећу, посебно зими, Едмондс саветује да то не радите.

- Аутомобилски мотор троши једну четвртину до пола галона горива на сат у празном ходу, али топлом мотору треба само око 10 секунди горива да се поновно покрене - рекла је Едмондс наводећи да искључите мотор ако морати да стојите дуже од минута.

Обратите пажњу на убрзање и успоравање

Пребрзо убрзавање брже троши гориво, а Гердес је приметио да је угодна вожња са лаганим убрзавањем и успоравањем боља и за ваше гуме.

- Кад нагло убрзавате и кочите, то делује и на гуме, али ако сте нежни, гуме ће трајати много дуже - рекао је Гердес.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".