Осим што су богати антиоксидансима, витаминима и минералима, краставци погодују нашем изгледу, кожи и коси. Дају нам енергију и хидрирају максимално. 

Многи нису ни свесни колико је ово поврће корисно. Ево како утиче на наш организам уколико се редовно конзумира.

1. Помаже у скидању килограма

Висок ниво воде у краставцима помаже код одржавања ситости и контроле уношења хране. Краставац не садржи масти и има низак ниво калорија, те је одличан код мршављења.

2. Убрзава пробаву

Краставци садрже влакна, витамине и висок удео воде, а то помаже вашој пробави да боље ради. Стога, само један краставац може да реши пробавне проблеме.

Фото: Р. Радетић

 

3. Максимално хидрира кожу и косу

Краставци су препуни воде, те свакодневним конзумирањем побољшавате укупан ниво хидратације тела, што је велики плус за здравље.

Осим тога, садрже витамине Б и Ц , као цинк, а они су кључни за лепу кожу. Пуни су и кофеинске киселине која има противупална својства, а фисетин у краставацу помаже у борби са првим знацима старења коже.

Б витамини, попут рибофлавина, којима краставци обилују, заслужни су за одржавање здраве косе. Осим њих важни су и биотин и витамин Ц који уједно спречавају пријевремени губитак косе и појаву сиједих.

4. Повољно утиче на кардиоваскуларни систем и може да смању ниво холестерола

Обилује и калијумом,магнезијумом и витамином К, који су битни за правилно функционисање кардиоваскуларног система.

Витамин К регулише ниво калцијума у крви, а смањење магнезијума и калијума повезано је с порастом крвнога притиска. Осим тога, ако га реодвно једете можете смањити ниво холестерола.

Фото: Танјуг/AP Photo/ Philipp Guelland

 

5. Јача кости и зубе

Краставци садрже минерале попут молибдена и флуора који спречавају настанак каријеса. Такође, обилују калцијумом који је заслужан за јаке зубе и кости.

6. Може да елиминише лош задах

Уколико конзумирате краставац можете да заборавите на жвакаће гуме и на борбу са неугодним задахом. Краставац ће освежити усну дупљу и залечићи ранице. Ставите један исечен колут краставца на непце и држите пола минута, бактерије које су одговорне за неугодан дах биће елиминисане.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

(Стил)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".