Острво Кефалонија је највеће острво Јонског мора, које је поред својих прелепих плажа посебно и по ретком феномену који се без изузетка одвија сваког 15. августа у сеоској цркви Маркопула.

Сваке године на празник Велика Госпојина или Успење Богородице, у цркву Госпе Фидусе пристиже на стотине змија. Према тврдњама локалних мештана оне обично овде долазе дан или два пред празник и остају у њој све док се не одслужи литургија. Са завршетком литургије ови гмизавци одлазе свака на своју страну.

 

Легенде о змијама

Није познато када су се змије први пут појавиле у цркви, али становници овог острва распредају приче које сежу дубоко у прошлост.

Према њиховим тврдњама чак и када су Грци прешли на нови календар, који је померен за тринаест дана унапред - змије су решиле да испоштују стари календар и појавиле се 15. августа.

Поред ове приче, постоји и локална легенда која описује због чега је дошло до овог феномена. Легенда каже да су пирати у 13. веку заузели острво и покушали да провале у манастир пун монахиња. Како прича даље говори, у том тренутку су се појавиле змије које су испреплетале тела и формирале зид између пирата и манастира. Убрзо потом, престрашени овим призором, пирати су подигли своја једра и побегли.

Једна верзија чак наводи да су монахиње у страху пред најездом гусара и њихових злочина замолиле Бога да их претвори у змије. Њихове молитве су према легенди услишене и на тај начин су спашене. Од тада оне долазе овде да обележе празник по ком је црква и добила име.

 

Стаклене кутије

Према речима очевидаца и становника овог и околних места змије су малих димензија - не дуже од једног метра и сиве су боје. Оно што их карактерише је да се не плаше људи. Појављују се сваке године у приближно исто време и то највише око иконе Богородице.

У новије време, локалци и свештенство су за њих направили стаклене сандуке у које их свештеници склањају због безбедности. По завршетку литургије, свештеници ваде змије и верници могу да их додирну, а овај чин се сматра врстом благослова.

Забележени су обичаји када их људи стављају на главу и допуштају им да пузе по њиховом телу јер сматрају да ће им оне донети срећу. Иначе њихово грчко име је агиофиде и у преводу на српски значи "света змија".

 

Грци бележе да се змије нису појавиле само два пута, откако прате овај феномен. Први пут - 1941. године пре окупације у Другом светском рату и други пут - 1953. године када је Кефалонију задесио разоран земљотрес. Стога, многи од њих сматрају да ако се змије не појаве - те године могу да очекују неки несрећан догађај. Овај феномен је толико популаран у Грчкој да га прате бројни медији.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".