Колико је слатка пара музичара са естраде то они најбоље знају.  Има пара није да их немаали и бахатих гостију који се распомамена њиховим наступима па често уме све то да преседне. Примери су небројани од свадбарских до концертних. А шта распомамљеном и хировитом госту може да падне на памет то се не може ни претпоставити. Некада се снађеш, а некада те невоља снађе, кажу обично искусни међу њима. 

Бора Спужић Квака је био свакако један од наших најпопуларнијих  народњачких певача а песме су му преживеле као и Томине. Иако је мало ко знао да је његово право име Велибор и да му је то Бора скраћено на естради. то му није ни штетило ни доносило. Сви знају и онда и сада ко је Бора Квака. Живот му није најсрећније почео, јер је још као дечак пењујући се на дрво пао и ишчашио кук, па му је лева нога заувек остала краћа за 25 сантиметара.  

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Jugodisk Beograd/Milan Velimirovic

 

Прву хармонику у животу је зарадио је у свом првом кафанском ангажману ''Дунав'' у Великом Градишту. Тамо му управник кафане купује хармонику. Касније ће се по њему назвати такве кафане. А урбана легенда тврди да је неки официр, а певач аматер промеменио име у Бора Спужић. Није познато колико му је ново име помогло у каријери, али је познато да су потомци понели презиме Спужић. 

Као и за Тому Здравковића и за Бору Спужића су говорли да је певач са душом и доктор за кафански штимунг. а он је волео и песми и кафану и радо се одазивао да пева у кафанама, у свадбарским и вашарским шатрама. И у Србији и преко границе. Тако дођосмо до једне приче из Беча. Двојици познатих људи из Србије догодило се  да се истог дана роде ћерке.Име једног од њих није познато, док  је други био познатији београдској јавности. Реч је о јаком момку са Вождовца, Ђорђу Божовићу Гишки. Тада је Бора Спужић био ангажован од стране газде кафане заједно са Хасаном Дудићем и Златом Петровић. Најављено је славље до неба. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Jugodisk Beograd/Milan Velimirovic

 

 

Квака и Хасан су се договорили да не размишљају о бакшишу те ноћи јер ће га бити толико да га неће моћи избројати. Квака је те ноћи на славље понео и једну мању клавијатуру. Хасану и једном музичару који је био син генерала Перише Грујића, Стрикан Грујић одлучили су да уз помоћ Квакине клавијатуре направе спетакл који ће постати историјска кафанска прича. Квака је ту клавијатуру набавио за 200-300 марака, а Хасан и Стрикан су је искористили како би песмом савладали Аустријанца који је био галантна фаца у Бечу и власник неколико коцкарница. Музичари су сачекали да Аустријанца погоди песма и  да наручи неку своју, потом су поломили Квакину клавијатуру на два дела, један део су дали Аустријанцу, а други Кваки да настави да свира. направили су штос какав кафански Беч до сада није видео. Хасан и Стрикан су се извињавали то вече Кваки и нудили му новац за нанету штету, али се Квака нећкао да прими. Стрикан и Хасан су испод ока посматрали богатог Аустријанца који је прилазио Кваки и понудио му бунт новца. Певач се поново нечкао да прими новац, али је на крају узео једно три хиљаде марака. Убрзо су сви схватили да је то само штос за Аустријанца, а певачи су наредно јутро поделили новац на једнаке делове. 

Сутрадан ујутру певачи су поделили новац. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Певач Дино Дворник

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".