Летњи, Петровдански, Петровски или Петропавловски, све ту то исти називи за пост који почиње данас, 20. јуна и траје до 12. јула. Овај пост спада у блаже, те риба, вино и уље могу да се конзумирају сваким даном осим среде и петка, када се пости на води.

Фото: Т. Валић

 

Нутриционисткиња Јована Срејић Ферлуга је раније открила да постоје два највећа "проблема" која се тичу исхране током поста, а објаснила је и како их избећи.

Према њеним речима, први проблем је што људи током поста уносе доста житарица, али пре свега белог брашна и производа од белог брашна. Њен савет за све који посте је да предност дају целом зрну жита, хељди, ражи, јечму, овсу. Други проблем је недовољан унос протеина, јер многи људи не знају како да унесу протеине у данима када посте, тј. не једу месо, јаја, млеко и млечне производе. Она саветује да у исхрану убаците пасуљ, грашак, соју, махунарке, како бисте унели здраве протеине.

Нутриционисткиња Срејић Ферлуга сматра и да је пост добра прилика за унос више омега-3 масних киселина, а у данима када се не једе риба, која је богат извор тих киселина, саветује да се ослоните на чиа семенке, ланено семе, орахе.

Дијететичарка Ен Редвајн сагласна је да је унос протеина и масти јако важан током поста, јер ће то спречити нагле нападе глади.

"Храна богата протеинима успорава варење, па ћете дуже бити сити", каже она кратко, а исто важи и за масти, које се дуже варе, стабилизују ниво шећера у крви и на тај начин спречавају "напад глади". С друге стране, ако се ослоните на просте угљене хидрате, како многи раде – доста хлебова, пецива... ниво шећера у крви ће стално варирати и непрестано ћете бити гладни.

Нутрициониста Треј Сандер дао је свој суд о томе које три намирнице обавезно треба да уносите током поста – наравно, данима када је то дозвољено према правилима поста.

Поврће, риба и пиринач су, по његовом мишљењу, најважније намирнице током поста и од њих може да се направи савршен оброк у нутритивном смислу.

"Здрав оброк треба да садржи угљени хидрат, протеин и поврће. Тренутно највише волим интегрални пиринач, који је угљени хидрат са ниским садржајем шећера. Затим, неку масну рибу и прокељ као дозу поврћа", навео је пример нутрициониста.

БОНУС ВИДЕО:

РЕЦЕПТ ГОТОВ ЗА ПЕТ МИНУТА: Направите посне бисере без коришћења шпорета

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".