Филм је снимљен по истинитим ликовима и догађајима, првом пресађивању коштане сржи које важи за историјски догађај у модерној медицини. 

У институту ''Винча'' 1958. године је шесторо младих научника било изложено неконтролисаним дозама зрачења. 

- Мени су увек најтеже припреме за снимање, а најлепше ми је кад све крене, јер радим оно за шта сам се спремао - рекао је новинарима Бјелогрлић, који ће "Ланчану реакцију" снимати у Словенији и Паризу.

Фото: АТА имагес

 

- Сплетом несрећних околности, филм постаје ужасно актуелан у тренутку када почиње да се снима. Не бих волео да звучим превише цинично, али захвалан сам Путину, али јесте, цинично је. У ствари, ја мислим да смо сви ми који живимо на просторима Балкана и бивше Југославије некако знали да Хладни рат никада није био завршен, свет се тек сад суочава са тим. Кренуо сам да радим овај филм, јер сам знао да Хладни рат још увек траје и да је само мењао форме, сада се вратио у своју оригиналну најжешћу форму, у период у коме ја правим филм. То је период стриктне подељености и страха од нуклеарног рата који прети сваки час да избије. Могућност да се деси једна велика нуклеарна катастрофа, где су се људи будили са том мишљу сваког дана као и ми данас - каже редитељ. Најважнија сцена у филму снимљена је баш јуче на сету, кад су у кадру били Радивоје Раша Буквић и Алексис Маненти.

 

У овом филму ће и Драган Бјелогрлић понети улогу: 

- Нисам могао да одолим а да не играм Леку Ранковића. Размишљао сам дуго. У принципу не волим да глумим кад режирам, имам то искуство из серије "Сенке над Балканом". Лека Ранковић овде није велика улога, то је једна мала, али упечатљива рола.

Архив Југославије постаће на четири недеље болница ''Кири'' у Паризу. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Фотографије са снимања филма "Ланчана реакција"

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".