- Притисак је невероватан, али Србија поштује пре свега свој интерес било на европском путу било на путу развоја односа са Русијом. Наравно мисли на свој национални интерес - рекао је руски амбасадор за РТС.

Говореци о циљевима Русије у Украјини, Боцан-Харченко каже да су они остали исти од почетка руске војне операције у тој земљи.

- Председник Владимир Путин није одустао ни од једног циља који је одредио на почетку специјалне војне операције - заштита грађана и становништва у Донбасу и обезбеђивање сигурности и безбедност за њих. Још два циља су денацификација и демилитаризација Украјине. Сав тај низ циљева остаје - поручио је Боцан-Харченко.

Он је додао да је циљ да се смање губици војске тице и становништва Донбаса што је могуће више.

На питање о утицају санкција на руску привреду и чињеницу да европске земље траже алтернативу за руске енергенте, руски амбасадор одговара да је Русија је опет на добром нивоу развоја.

- Имамо више партнера с којима сарадујемо сада интензивније зато је могућност надокнаде, у свакој грани руске привреде надокнаде су могуће од других ако Европа не жели - каже Боцан-Харченко.

Он сматра да је одустарање европских земаља од руских енергената последица притиска САД, које, како је рекао, желе да створе најбоље услови за активности америчких компанија у Европи.

Коментаришући чињеницу да је је од поцетка сукоба у Украјини у Србији отворено више од 1.000 руских фирми и да се у нашу земљу досељавају руски држављани, Боцан-Харченко истиче да у Европи има покушаја лажних оцена те ситуације.

- Покушавају то да представе као неслагање са специјалном војном операцијом у Украјини. Има наравно и таквих људи, али они су појединци, јер већина људи у Русији изражава потпуну подршку. Неки долазе из својих пословних, породичних разлога - сматра Боцан-Харченко.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".