Украјина сама треба да одлучи да ли да прихвати било какве територијалне уступке према Русији у циљу окончања рата, изјавио је данас француски председник Емануел Макрон у интервјуу за телевизију ТФ1 током посете Кијеву.


- Ово је на Украјини да одлучи - поручио је Макрон одговарајући на питање које уступке, укључујући и на својој територији, Украјина треба да прихвати, преноси агенција Ројтерс.

Мишљења је да је њихова дужност да се држе вредности међународног права.

Макрон је рекао да Француска и Немачка неће водити разговоре о примирју у Украјини са Русијом уместо Кијева.

Фото: Танјуг/АП

 

- Нити ће нудити било какве уступке у име земље или разговарати о њима - рекао је Макрон на конференцији за новинаре у Кијеву, пренела је агенција ТАСС.

На Украјини је и њеном руководству је да одлуче када и под којим условима ће наставити разговоре са Москвом, рекао је Макрон.

- Када дође време да се окупимо за преговарачким столом, Европа ће разговарати о безбедносним гаранцијама које произилазе из међународних споразума, које ће украјински председник спроводити у име своје нације - поручио је Макрон и додао да је то оно што ће доминирати будућим разговорима са Русијом.

Фото: Танјуг/АП

 

- Сада је у питању безбедност на целом европском континенту - рекао је Макрон.

Такође је казао да ће Француска, као и Италија, Румунија и Немачка, чији су лидери такође данас у посети Кијеву, наставити да подржава Украјину колико год то буде било потребно.

- Европа није покушала да изазове глобални сукоб, зато се ограничила на економске санкције и политичку подршку Кијеву - навео је Макрон.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".