И скоро 30 година након трагедије чији је актер био, овај догађај интригира овдашњу јавност.

Кобне ноћи између 30. и 31. јула 1993. године Жарко Лаушевић убио је Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19), а Андрију Кажића ранио у пределу гениталија, недалеко од подгоричког кафића након туче.

Према тадашњим наводима медија, до сукоба је дошло када су Лаушевић и његов старији брат Бранимир нападнути. Том приликом је Жарко пуцњима из свог пиштоља усмртио нападаче. Након инцидента, осуђен је на 15 година затвора за двоструко убиство. Ова пресуда је након жалби потврђена 1994. године, а затворску казну је издржавао у Спужу и Пожаревцу.

После укидања пресуде од стране Савезног суда, по поновном претресу фебруара 1998. године Жарку је изречена казна од четири године затвора због двоструког убиства у прекорачењу нужне одбране. Пошто је у том тренутку већ издржао 4,5 године, ослобођен је.

Фото: Н. Скендерија

 

Након тога је глумац напустио земљу и преселио се у Њујорк. Врховни суд Црне Горе је, по жалби тужиоца 30. марта 2001. године, ту одлуку о казни преиначио и изрекао нову казну, од 13 година затвора.

Психијатар Јован Марић је испричао да је био у тиму који је вршио неуропсихијатријско вештачење глумца након убиства. Како каже, том приликом је питао Лаушевића да објасни како је дошло до инцидента, односно, да ли је понашањем или гестикулацијом испровоцирао конфликт.

Марић каже да је Жарка Лаушевића упитао следеће: "Ви сте глумац, знате ли да сте невербално могли да омаловажите саговорника, а да ништа не кажете?"

Фото: Игор Маринковић

 

Након питања је, како Марић тврди, уследио Лаушевићев одговор: "Не сећам се". Он додаје да је Лаушевић веровао да је у питању несрећан случај.

- Верујем да је хтео да заштити брата, који је од ударца пао на земљу. Лаушевић је из своје торбе извадио пиштољ и пуцао на двојицу, док је трећег ранио. Очевици су казали да Лаушевић није први почео расправу, али је питање да ли је својом гестикулацијом, пошто је он глумац можда својим телом нешто поручио, па их је то изнервирало и онда су напали њега и његовог брата -  објашњава Марић, преноси Мондо.

Када је почело суђење Жарку Лаушевићу, глумац је испричао своју страну приче.

Фото: Јутјуб принтскрин/ ТВ Храм

 

- Те вечери одлучили смо да, пре него што одемо на спавање у сестрин стан, да нешто поједемо и попијемо по пиво. Свратили смо у кафић где сам, када смо наручили јело, питао конобарицу: 'Каква је ово галама?' Чула се нека бука. Младић који је седео на зидићу кафића упитао је: 'Шта је било, момак?', казао сам: 'Ништа, све је у реду - испричао је Лаушевић, додајући:

- Овакав дијалог је поновљен други, па трећи пут. Нисам учинио ништа што би могло да испровоцира свађу. Пришао је још један момак и ја сам ударен. Гуран сам, вучен, ударан…За тренутак сам изгубио свест. Све се, процењујем, збило за највише пола минута. Сећам се само делова догађаја, јер ми је у глави било све помешано. Осећао сам да ми се торба коју сам у последње време увек носио преко рамена и у којој је био пиштољ – отима. Успео сам да извучем оружје, репетирам, али напад није престао. Пуцао сам не знам колико пута. Имао сам ужасно осећање страха. Видим затим да мој брат лежи на два метра од мене и изнад њега онај други момак који га без престанка удара нечим у главу - посведочио је глумац на саслушању.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".