Француски председник Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и италијански премијер Марио Драги допутовали су данас возом у Кијев, на заједничком путовању које треба да нагласи њихову подршку Украјини док се бори против руске агресије, преноси Ројтерс.

Француска телевизија БФМ ТВ је уживо приказала снимак ноћног воза који са европским лидерима стиже у украјинску престоницу, наводи британска агенција.

Фото: Танјуг/АП

 

Очекује се да лидери три највеће земље Европске уније данас током посете Кијеву покажу своју подршку Украјини, непосредно пред одлуку Брисела о статусу украјинске кандидатуре за чланство у Европској унији, наводи Ројтерс.

Њихова посета, која није званично најављена из безбедносних разлога, долази дан пре него што би Европска комисија требало да да препоруку о статусу Украјине као кандидата за чланство у ЕУ, наводи британска агенција.

Верују у украјинску победу

Француска жели украјинску војну победу над Русијом, којом би се поново успоставио територијални интегритет земље, укључујући и Крим, који је Русија присајединила 2014, саопштио је Ројтерсу данас француски дипломатски извор.


Он је казао да је на украјинском председнику Володимиру Зеленском да дефинише шта би војна победа могла да подразумева.

Фото: Профимедиа

 

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Посета европских званичника ратом захваћеној Украјини

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".